CRVENI KRST PANČEVO ORGANIZOVAO NIZ DOGAĐAJA Učenici pokazali da znaju mnogo o zdravlju

10:17

18.04.2023

Podeli vest:

Pančevac

U okviru obeležavanja Svetskog dana zdravlja, 7. aprila, Crveni krst Pančevo organizovao je niz događaja, a najpre, u svojim prostorijama, gradsko takmičenje u kvizu „Šta znaš o zdravlju” za učenike osnovnih i srednjih škola. Organizatorka je bila stručna saradnica Jelena Trifunović, a članice žirija zdravstvene saradnice iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo diplomirani pedagog Jelena Krstić, doktorka medicine Aleksandra Perović i strukovna medicinska sestra Marina Krčadinac.

One su, kroz diskusiju s mladima, dale neke odgovore i smernice u vezi s mentalnim zdravljem, stvaranjem zdravih navika, značajem spoljašnjih faktora i njihovim uticajem na zdravlje adolescenata, kao i ostalim aktuelnim temama za doba adolescencije. Govorilo se i o tome kako se ove godine obeležava 75 godina Svetske zdravstvene organizacije i da je to prilika da se osvrnemo na uspehe javnog zdravlja koji su poboljšali kvalitet života svih.
U kvizu je učestvovalo sedam škola s deset ekipa. U kategoriji podmlatka (osnovne škole) izdvojila se Jana Kolundžija, učenica OŠ „Miroslav Antić Mika”, čija je mentorka Zlata Jovanović. Jana Kolundžija je, potom, učestvovala na pokrajinskom kvizu „Šta znaš o zdravlju”. Kod srednjoškolaca, omladine, izdvojila se Jovana Lukač, učenica TŠ „23. maj”, uz pomoć mentorke Ivane Nasković Slović.

Članovima kluba seniora i seniorki saradnica-volonterka Dobrila Jovanović, psihoterapeutkinja, održala je interaktivno predavanje na temu „Zdravlje za sve – stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja”. Na početku ih je pozdravila sekretarka Crvenog krsta Pančevo Milica Todorović i poželela im dobro zdravlje u skladu sa sloganom „Zdravlje za sve”.
Potom je stručna saradnica Crvenog krsta Pančevo Jasminka Ristić organizovala zdravstveno-promotivnu manifestaciju 7. aprila u Domu kulture u Jabuci. Pedesetak penzionerki i penzionera imalo je priliku da preventivno prekontroliše krvni pritisak, a meren im je i šećer u krvi. Sve ovo je važno jer je na ovaj način olakšan pristup ovoj vrsti kontrole parametara koji mogu preventivno da doprinesu svakome ponaosob u brizi o zdravlju.

U uličnoj akciji su učestvovale i četiri volonterke seniorke, među kojima su i zdravstvene radnice u penziji. Podeljen je promotivni materijal koji ukazuje na značaj fizičke aktivnosti u skladu sa životnim dobom, ali sadrži i savete o pravilnoj ishrani. Poslata je i poruka da je važno da budemo zdravstveno osvešćeni, ali i da zdravstvene usluge treba da budu dostupne svima.
Da podsetimo, države su se 7. aprila 1948. godine udružile i osnovale Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) kako bi unapređivale zdravlje, očuvale svet bezbednim i služile ranjivim društvenim grupama, tako da svako i svuda može da postigne najviši nivo zdravlja i blagostanja. Godišnjica SZO-a je prilika da se podstaknu aktivnosti za suočavanje s današnjim i budućim zdravstvenim izazovima.
(Pančevac/S. T.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.