USKORO IZGRADNJA VETROELEKTRANE NADOMAK GRADA Cilj je čista i priuštiva energija

11:54

08.05.2023

Podeli vest:

Kompanije CWP Europe i PowerChina Resourses potpisale su ugovor kojim je utvrđeno da će kineski partner postati vlasnik 51 odsto udela u projektu izradnje vetroelektrane „Vetrozelena” kod Pančeva. Kako je rečeno po potpisivanju ugovora, očekuje se da će izgradnja „Vetrozelene” početi pre kraja ove godine, dok se završetak i puštanje u rad očekuju u 2025. godini, navodi biznis.rs i prenose mediji.
Izvršni direktor kompanije CWP Europe Dimitar Enčev rekao je novinarima da će buduća vetroelektrana imati 48 vetrogeneratora najnovije generacije, s planiranom instalisanom snagom od 300 megavata. Dodao je:
– Nadamo se da će izgradnja početi pre kraja ove godine i da će ona biti završena i puštena u rad tokom 2025. Kada bude završena, očekujemo da će „Vetrozelena” čistom i priuštivom energijom moći da snabdeva 200.000 domaćinstava u Srbiji i da će doprineti da se emisija ugljen-dioksida u vašoj zemlji smanji za 820.000 tona godišnje.

On je kazao i da još uvek ne može da obelodani vrednost investicije, pošto još nije finalizovan građevinski ugovor za vetroelektranu, ali da ona odgovara vrednosti investicije u vetroelektranu po megavatu u Evropi, te da „ono što možemo reći jeste da će ta investicija biti među najvećim stranim direktnim investicijama u Srbiji”. Podvukao je da će, dokle god je CWP Europe deo projekta, ta kompanija osigurati da se gradnja obavlja po najvišim međunarodnim standardima, kao i da je odabran kineski partner u projektu koji deli takav pristup. Enčev je poentirao:
– Odabrali smo jednu od najsposobnijih kompanija kada je reč o izgradnji energetske infrastrukture.

Ugovor su, u prisustvu pomoćnice ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovane Joksimović, savetnika za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine u Srbiji Liju Kaija i predsednika kompanije PowerChina International Đi Sjaojunga, potpisali Enčev i He Šijou, izvršni potpredsednik u kompaniji PowerChina Resourses.
Pre tog čina prisutnima se video-porukom obratila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je poručila da su Srbija i Kina zemlje prijatelji i strateški partneri, kao i da kineske kompanije daju izuzetan doprinos kada je u pitanju ne samo izgradnja putne već i energetske infrastrukture u Srbiji.
– Drago mi je što vidim da su kineske kompanije prisutne i u drugim oblastima energetike, a pre svega u vezi s proizvodnjom „zelene energije”. Ono što ćemo kroz izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije uspeti da postignemo jeste dalje unapređenje zakonodavnog okvira, tako da novi kapaciteti za proizvodnju „zelene energije” mogu da se integrišu u naš sistem na održiv način i da u svakom momentu imamo sigurno snabdevanje građana iz privrede, uz podsticanje ulaganja u „zelenu tranziciju” – podvukla je Dubravka Đedović.
Ona je ocenila da je projekat „Vetrozelena” velika i važna investicija u obnovljive izvore energije u Srbiji, koja će svojom realizacijom gotovo udvostručiti naše kapacitete za proizvodnju struje iz vetra, kao i da „ovakvi projekti menjaju energetsku mapu Srbije i utiču na ostvarivanje ciljeva koji se tiču zaštite životne sredine i smanjenja zagađenosti”.
Savetnik za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine u Srbiji Liju Kai rekao je da i Kina i Srbija daju veliki značaj razvoju „nove energetike” i da postoje sve veći potencijali za saradnju dveju zemalja u ovoj oblasti, a da je ovaj sporazum prvi važan korak u tom pravcu. Predsednik kompanije PowerChina International Đi Sjaojung podsetio je na to da je ta kompanija u Srbiji već uključena u izuzetno važne infrastrukturne projekte, poput izgradnje obilaznice i metroa u Beogradu.
Zaključio je da je potpisani ugovor još jedan uspešan projekat u okviru inicijative „Pojas i put”, a da je izgradnja vetroelektrane „Vetrozelena” u skladu sa strateškim ciljem smanjenja emisija ugljenika, stimulisanjem energetske transformacije i obezbeđivanjem održive i priuštive energije za građane Srbije.

(Pančevac)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.