KOLEKCIONARI MEDALJA IZ DOLOVA: Perica se okitio medaljama za vinjak i pelinkovac, a Stojan i Vera za bejbi kukuruz šećerac

11:47

08.06.2023

Podeli vest:

G.J.

Dolovo je malo selo, ali u njemu žive vredni ljudi koji su željni novih izazova. Na nedavno završenom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dva gazdinstva iz ovog mesta dobila su vredna priznanja za kvalitet svojih proizvoda. Perica Munćan ima voćnjak od 300 stabala šljive i dunje. On već 15 godina proizvodi domaću rakiju, ali uvek priprema i nešto novo. Ove godine na Novosadskom sajmu poljoprivrede dobio je dve bronzane medalje:

– Nagrađen mi je vinjak i pelinkovac koji pravim od 23 različite trave. Vinjak pravim od vinskog destilata i kod mene mora da odstoji 7 godina u drvenom buretu kako bi dostigao pravi kvalietet. Drago mi je da je komisija to prepoznala i što je nagradila moje proizvode. To mi je podstrek za još veći rad, a uskoro ću predstaviti svoj domaći viski za koji imam posebnu recepturu-kaže Munćan.

Stojan i Vera Jarkovački prvi put su učestvovali na ovom prestižnom takmičenju i odmah su dobili vrednu nagradu za bejbi kukuruz šećerac u turšiji:

G.J.

– Pre 15 godina smo se doselili iz Beograda na ovo imanje u Dolovu. Imamo jednog studenta i jednu srednjoškolku i trebalo je obezbediti dodatne prihode. Ništa nam nije teško i uvek smišljamo nove ukuse domaće hrane koja je veoma tražena. Pravimo i sirupe od nane, koprive, zove, cvekle, a planiram da spojim i ukuse jagode i trešnje u jedan poseban proizvod. Sve je to idealno da se konzumira čitave godine, a posebno zimi kad se kupuje prskano južno voće,a mi imamo domaće koje se sprema bez konzervansa- ističe Vera.

Njen surug Stojan kaže da imaju 56 ari pod kukuruzim šećercom i da sve rade ručno. Nije ni sanjao da mogu dobiti nagradu, a i na sajam se prijavio na nagovor prijatelja:

G.J.

– Ovo je za nas veliki korak i sigurno ćemo sad proizvoditi mnogo više svega. Dobiejna nagrada obavezuje i sad imamo i veću odgovornost. Iako smo malo gazdinstvo i još uvek učimo trudićemo se da ponudimo svake godine nešto novo, a u planu nam je i ranije bilo da uvedemo HASAP standard u proizvodnju, a sad ćemo taj proces ubrzati- kaže Stojan Jarkovački.

Do kraja godine Jarkovački planiraju da naprave i turšiju od crvenog ljutog malog kukuruza i ne treba sumnjati da će iz njihove kuhinje i dalje stizati samo zdrava hrana koja se nalazi svuda oko nas.

(Pančevac/GJ)

NE PROPUSTITE: Festival ŠOPSKE SALATE u subotu peti put u Pančevu

PRIČA SA FEJSBUKA Prilog istoriji rok kulture Pančeva: Od Sase Popaza do Buč Kesidija

ZANIMLJIVOSTI Otkrivena nova vrsta ORHIDEJA sa cvetovima koje liče na staklo! Cvetova mogu biti beli, ružičasti, ljubičasti ili žuti! VIDEO

BIVŠI KOŠARKAŠ DEJAN DRAGIĆEVIĆ U RAKOVICI GAJI BANANE: Rađa svake četiri godine, a evo kako održava drvo! Ima čak 500 TROPSKIH BILJAKA VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.