MAZNIK FEST U JABUCI Udruženje Makedonaca „Ilinden” organizovalo takmičenje u pravljenju pita, a pobedio Banjalučanin
11:17
27.06.2023
Podeli vest:
Pančevac
Nova gastronomska manifestacija nedavno je iznikla u Jabuci, a u pitanju je „Maznik fest”, čiji je organizator Udruženje Makedonaca „Ilinden”.
Njihov predsednik Blagoja Sokolovski je i otvorio premijerni festival posvećen pravljenju poznatog makedonskog specijaliteta u subotu, 17. juna, u prostorijama pomenutog udruženja.
Nakon što je pozdravio prisutne goste i takmičare u izradi pita na tradicionalan način oklagijom, on je istakao da je „mazno” na makedonskom jeziku nešto što je glatko, pa takve treba da budu i kore za taj specijalitet.
On je izrazio i zadovoljstvo odzivom za prvi put, jer su, pored domaćeg „Ilindena”, učestvovala i udruženja „Neolit”, „Dolovke”, „Glogonjke” i „Vardar” iz Banjaluke, čiji je predsednik Zoran Mitrovski na kraju i pobedio u nadmetanju.
– Maznik je jedna pita, karakteristična po tome što kore moraju da budu tanke i mazne, to jest glatke. Za razvlačenje je potrebna odgovarajuća veština, kao i da brašno bude tvrđe, najbolje tipa 400. Potom se u njega stavljaju so i voda, pa se mesi dok se ne postigne željena glatkoća. Maznik se u našem zavičaju u Makedoniji, gde sam živeo pre selidbe u Banjaluku, pravio po tradiciji krajem zime i onda se delio prijateljima i komšijama tako da niko ne ostane gladan. U fil se stavlja ono što je na raspolaganju, a za ovaj put sam pripremio zelje, blitvu, sir i masnoću, koja je neminovna. Recept je takav da na kilogram brašna ide 30 grama soli i 5,2 decilitra mlake vode. Potom se to razvlači minimum dvadesetak minuta, u zavisnosti od jačine ruku, a onda se testo podeli na kugle od oko 200 grama i ostavi da se malo odmori, i kad ubodeš prstom, ne sme da se vraća. Kada se razvuku četiri kore, poprskaju se masnoćom i potom nafiluju, pa idu na pečenje. U mojoj porodici su kuvali svi moji preci, a sada to rade i sin i ćerka. Inače, Bosanci češće spremaju pite, ali nema neke velike razlike, osim što ih oni prave i s kobasicama – kaže Mitrovski.
Pančevac
Jedna od iskusnijih takmičarki bila je Marika Krstevski iz Udruženja žena „Glogonjke”.
– Preko petnaest godina sam u udruženju i pravimo svašta, kao i razne specijalitete – od banica do slatkiša. Tu je, naravno, i maznik, za koji se najpre naprave jufkice i, kada malo odstoje, onda ih razvijamo, pa se stavi se fil, recimo sir, s malo mleka i nekim jajetom, a može i slatka varijanta s jabukama – kaže Marika.
Branka Marina iz Udruženja žena „Dolovke” navodi da se u njenom mestu to zove tegljena pita i može biti sa sirom, blitvom, prazilukom.
– Moji potiču s juga, pa sam od majke sve to naučila i sada primenjujem u kući banatskog Rumuna, za koga sam udata. Kako stvari stoje, i on voli sve te specijalitete s „južne pruge” – kaže Branka.
I Ljubica Jovanović iz starčevačkog Udruženja žena „Neolit” naučila je od mame i babe da mesi i počela da pravi razne pite od svoje petnaeste godine, a i dalje to radi i nikad ne kupuje kore, jer svi baš to obožavaju.
Nema šta, pite „razvučene” na starinski način su prste da poližeš…
Ekipa najmlađih boraca Karate kluba Dinamo je prošlog vikenda učestvovala na Prvenstvu Srbije za poletarce, pionire i nade u katama i borbama, koje je održano u Mladenovcu.
Osnovna škola „Olga Petrov“ iz Brestovca sada već po tradiciji na svoj način obeležava praznike i druge bitne datume, tako što učenici i nastavnici ove obrazovne ustanove pripreme neki prikladni sadržaj.