POLJOPRIVREDNICI NA NJIVI OD JUTRA DO MRAKA: Žetva pšenice u Južnom Banatu u punom jeku

12:44

06.07.2023

Podeli vest:

GJ

U opštinama Kovačica, Kovin, Opovo i Pančevo započeta je žetva pšenice na oko 30.000 hektara. Poljoprivrednicima trenutno najveći problem predstavlja nestabilno vreme, tako da svaki dan bez kiše koriste za rad na njivi od jutra do mraka. Oni su trenutno zadovoljni kvalitetom, ali  prema prvim procenama prinosi će se razlikovati od njive do njive, a kretaće se od 4,5 do 8,5 tona po hektaru. Ono što je izuzetno važno promenljivo vreme prethodnih dana neće uticati na vlažnost zrna, jer na ovom području nije bilo mnogo kiše. Dušan Vasić, kombajner iz Crepaje po čitav dan je u kombajnu, ali kako kaže nije mu teško, jer u kombajnu ima sve što je potrebno za lagan rad, a  nije uvek bilo tako:

– Nije toliko naporno, što se tiče prinosa malo je manji u odnosu na prošlu godinu, ali kvalitet je dobar i pšenica je po stadardima JUS-a. Radimo sve dok vreme dozvoli od rose do rose. Kombajn ima klima uređaj, radio i bunker koji može da primi 8 tona pšenice, tako da ne moram svaki čas na istovar – kaže Vasić.

GJ

 U skladištima  u Crepaji uspeli su da isprazne silose i za sad je ovde primljeno oko 350 tona pšenice, ali je još uvek ne plaćaju, jer se ne zna tačna cena otkupa. Jovana Vesina brine što pšenica nije tražena na evropskom tržištu:

– Uspeli smo nedavno da izvezemo ječam i da tako oslobodimo pune silose. Trenutno imamo mesta za period od 2-3 meseca, ali kad stigne kukuruz onda nećemo opet imati mesta i mi do septembra moramo da sklonimo pšenicu da bi smo mogli da primimo novi rod kukuruza – kaže Vesin.

 U savetodavnoj službi Instituta Tamiš iz Pančeva kažu da je ova godina a  veoma specifična za razvoj poljoprivrednih useva, a Bogdan Garalejić ističe da od primenjene zaštite  zavisi i visina prinosa:

– To se najbolje vidi ove godine kada smo imali nepovoljne vremesnke uslove. Poljoprivrednici moraju da nauče neke osnovne stvari u vezi zaštite,a koje nisu komplikovane i da ne izlaze na njivu svi kad jedan krene. Moraju da pogledaju svoj biljni materijal, da ga prate, ako treba slikaju i donesu savetodavnoj službi od koje će dobiti pravi savet za zaštitu – kaže Bogdan Garalejić, stručni sardanik za strna  žita Instituta Tamiš-Pančevo.

GJ

U naredne dve nedelje ratari u Južnom Banatu očekuju da će završiti žetvu pšenice, a nadaju se da će do tad dobiti i odgovarajuću cenu za svoj proizvod i da će ona biti viša od 20 dinara za kilogram.

BEZ DOGOVORA O OTKUPNOJ CENI MALINE: Malinari i dalje nezadovoljni cenom

(Pančevac/GJ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.