VUČIĆ I MILATOVIĆ: Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmenu proporcionalno broju stanovnika

12:37

10.07.2023

Podeli vest:

Instagram/budućnostsrbijeav

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

 

Srbija i Crna Gora imaju veliku trgovinsku razmenu i proporcionalno broju stanovnika rekao bih da imamo najveću trgovinsku razmenu, za nas je Crna Gora izuzetno važan partner ne samo zbog ekonomije već i zbog tradicionalne bliskosti i povezanosti naših građana, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Predsednik Vučić izjavio je da se Srbija trudi da unapredi odnose sa Crnom Gorom i da budu neuporedivi bolji nego što su bili.

„Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da u Beogradu ugostim predsednika Milatovića u njegovoj prvoj zvaničnoj poseti Beogradu kao predsednika Crne Gore“, istakao je Vučić u Palati Srbija.

Istakao je da su jučerašnji i današnji sastanci potvrdili da su jačanje bilateralnih odnosa i što tešnja saradnja od ogromne uzajamne koristi.
„Za nas je Crna Gora izuzetno važan partner ne samo zbog ekonomije i brojeva već i tradicionalne bliskosti i povezanosti naših građana, velikog broja Srba koji žive u CG i obrnuto. I za nas su to veoma važne stvari i zato se trudimo da naše odnose unapredimo da budu neuporedivo bolji nego što su bili“, naveo je Vučić i istakao da su razgovarali o mnogim pitanjima i konkretnim vidovima saradnje.

Obraćanje Milatovića
– Poseta Srbiji dolazi kao prirodan nastavak u kontekstu naše regionalne politike. Prisustvo predsednika na inauguraciji, moja poseta Beogradu, predstavaljaju važne korake u našim odmosima. Srbija je u ekonomskom smislu, možda i najvažniji partner Crne Gore – rekao je Milatović i dodao je da je Crna Gora najviše izvozila u Srbiju. Srbija je najveće turističko tržište za Crnu Goru.Srbija je bila najveći investitor u CG, sve ovo govori o važnosti ekonomskih odnosa. Paradoks je da sa Srbijom nemamo diplomatske odnose – kaže Milatović.

– Nas deli istorija i bliskost. Vrlo je važno da uz otvoren razgovor dodatno izgradimo poverenje. Zato smatram da je odgovornost na nama državnicima za poboljšanjem odnosa. Složili smo se da je neophodno imenovanje ambasadora. Dobio sam uverenje od predsednika Vučića da će Srbija napraviti korak u tom pravcu vrlo brzo, a Crna Gora po formiranju vlade – rekao je Mlatović.

– Čvrsto verujem da integracija u EU nema inicijativu. Crna Gora je prijatelj Srbiji, upućujem javni poziv predsedniku da poseti Podgoricu – kazao je Milatović.

Milatović o Kim
– Vrlo je važno da sa najvećih državnih adresa stavljamo u fokus teme koje nas zbližavaju. Postoje i one gde nemamo iste stavove, naravno da je pitanje Kosova jedno od tih. Znate da je CG priznala Kosovo 2008. godine, ali moramo negde biti ljudi i dovoljno politički pismeni da razumemo poziciju Srbije. Ono što je meni važno jeste da se tenzije na severu KiM stave pod kontrolu i da dođe do deeskalacije. Sve to utiče na sve nas. Zaista iskreno podržavamo dijalog Beograda i Prištine. Nisam srećan zbog tenzija, pozivam i naprede Beograda da dođe do deeskalacije, Vučić je uradio dosta da do deeskalacije dođe, ali je za tango potrebno dvoje – kazao je crnogorski predsednik.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, svečno je dočekan ispred Palate Srbija, uz intoniranje himni dve zemlje, crveni tepih i gardu Vojske Srbije. Njega je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na svečanom dočeku bili su prisutni i ministri u Vladi Srbije.

Nakon dočeka, dvojica predsednika su imali tet-a-tet sastanak, a predviđen je i plenarni razgovor delegacija dve zemlje, predvođen Vučićem i Milatovićem.

To je prva poseta jednog crnogorskog predsednika posle sedam godina.

Milatović je u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji stigao u nedelju, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio ga je sinoć na večeri.

Prethodno je Milatović na svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu, poručio da, nakon poseta Evropskim institucijama i sedištu NATO u Briselu, dolazi u Beograd „u nameri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje“.

Milatović će se danas sastati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem, a kako je ranije najavljeno predviđeno je i da položi venac na Spomenik neznanom junaku na Avali uz vojne počasti, kao i da položi cveće ispred Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“.

Razgovarali smo otvoreno o brojnim pitanjima i regionalnim problemima

Predsednik Vučić izjavio je danas da je sa crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem razgovarao dugo i otvoreno o mnogim pitanjima na civilizovan način, da se u nečemu nisu saglasili u mnogo tome jesu.

On je nakon sastanka rekao da su razgovarali i o geopolitičkim i regionalnim problemima.

„Želim da verujem da je moguće da govorimo o nečemu što će značiti iako će biti teško i iako ćemo ići dva koraka napred, jedan unazad, da postupno dođemo do boljih odnosa. Znam da postoje u Crnoj Gori neki koji se trude da podignu strah od Srbije, da je Srbija ta koja nešto traži od Crne Gore. U čemu želite da učestvujete ok, u čemu nećete nemojte, nećemo da tražimo ako ne želite i zadovoljan sam što smo otvoreno razgovarali o mnogim pitanjima, na civilizovan način koji treba da gradi odnose dve zemlje“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je istakao da je trgovinska razmena sa Crnom Gorom veća za 16,1 odsto nego prošle godine u istom periodu.

„To je za zemlje takve veličine zaista veliki broj i očekujemo rekord od 1,6 milijardi do kraja godine. To su značajni pomaci koji donose život u odnosima i time se ponosimo“, rekao je Vučić.

Istakao je i da su razgovarali i o infrastrukturnim pitanjima, izgradnji puteva, da može za 4,5 sata da se stigne do Crne Gore, pa čak i manje.

„O izgradnji železničke pruge, za dalje povezivanje u energetskom smislu. Oni su najavili da žele termninal za tečni gas u Baru. Mi smo zainteresovani da to kupujemo i zato možemo odmah da pustimo čelične cevi za mernu stanicu da bismo pruzimali tu oko 12,7 kubnih metara na dnevnom nivou što bi pomoglo gasnom snabdevanju Srbije“, istakao je Vučić.

Crna Gora će imati dobru poziciju na izložbi Ekspo 2027

Predsednik Srbije izjavio je danas da je crnogorski predsednik Jakov Milatović tokom razgovora zatražio najbolju poziciju za predstavljanje te zemlje pred regionom i svetom na Specijalizovanoj međunarodnoj izložbi Ekspo 2027 koja će se održati u Beogradu i istakao da će će je Crna Gora imati.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je u ime Srbije i našeg odbora na čijem je čelu ministar finansija Siniša Mali, obećao da će Crna Gora imati takvu poziciju na beogradskom Ekspu 2027.

„Već sam razgovarao sa ministraom finansija i obećao sam da će Crna Gora dobiri takvu poziciju“, rekao je Vučić.

Mediji u Crnoj Gori s pažnjom prate prvu zvaničnu posetu Milatovića Srbiji

Svi podgorički mediji s pažnjom prate današnju prvu zvaničnu posetu predsednika Crne Gore Jakova Milatovića Srbiji i njegov susret sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji ga je svečano dočekao ispred Palate Srbija.

Srbija je prva zemlja koju Milatović posećuje nakon što je izabran na tu funkciju. On je, kako je ranije i najavio, u međuvremenu u dva navrata boravio u Briselu, gde se sastao sa zvaničnicima EU i NATO.

Na sinoć priređenom svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu, Milatović je rekao da dolazi u u nameri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje, prenose podgorički mediji.

Crnogorski predsednik je ranije rekao da je cilj njegove posete Beogradu jačanje političkih i ekonomskih odnosa dve države i unapređenje regionalne saradnje.

(Pančevac/RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.