IZLOŽBA RADOVA DESANKE PETROV MORAR: Slikama čuva banatsku tradiciju i običaje

12:41

11.07.2023

Podeli vest:

Pančevac

U galeriji „Jovan Popović“ u Opovu otvorena je izložba slika i skulptura Desanke Petrov Morar, slikarke iz Pančeva, koja stvara već 60 godina. Izložba nosi naziv „Etnogafski repertoar naive“, zbog tema iz domena tradicije, koje predstavlja na svojim delima.

Desanka Petrov Morar je rodom iz Sefkerina kod Opova, a ljubav prema zavičaju lako se uočava na njenim slikama. Mogu se prepoznati motivi sela, događaji koji se dešavaju u okolini, kao što su seoska slava ili fijakerijada. Ova umetnica ističe da najviše voli da slika običaje vezane za pravoslavnu tradiciju i verske praznike.

Pančevac

– Mislila sam da ću da sačuvam od zaborava i onda sam slikala od vrbice, kad sam bila dete, do bogojavljenskih voda, korinđaša, to sam nekako najviše volela – kaže Desanka.

Slikarka pripada pravcu naive, sa kojim se srela u mladosti u Uzdinu i Kovačici, ali se njeni radovi razlikuju jer beleži srpsku tradiciju. Ivana Milinković, istoričar umetnosti, napominje da je ona na neki način i hroničar jednog vremena, jer čuva sećanje na događaje, kao što je poplava u selu Jaša Tomić:

– Ona je svoja, ima svoj jezik. To je ono što je karakteristično za sve slikare naivne umetnosti, da svako od njih ima svoj stil, iako generalno pripadaju nekom pravcu, vrlo su individualni – kaže Ivana Milinković.

Pančevac

Osim slika, u galeriji u Opovu izložene su i skulpture. Autorka je živela u blizini ciglane, pa je još od malena počela da pravi različite figure.

– Skulpture pravim pečene u terakoti, u glini, većih formata. Uglavnom je to život Lala i Sosa. Što ja kažem, toliko nas je malo, pa bar u glini da nas ostane- u šali je rekla Desanka Petrov Morar.

Za razliku od slika, koje su pune jarkih boja, skulpture su svedene, ali i dalje obrađuju istu temu, banatsku tradiciju.

(Pančevac/GJ)

 

VESLAČI TAMIŠA SE PLASIRALI NA SVETSKO PRVENSTVO: Miloš Boškov odlazi u Plovdiv, Marko Jančikin u Pariz

MIHOLJSKI SUSRETI SELA: Prijavu na javni konkurs mogu da podnesu jedinice lokalne samouprave sa čitave teritorije Republike Srbije!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.