NE PRETERUJTE S LUBENICAMA: Evo šta se dešava organizmu ako pojedete više nego što bi trebalo

11:33

16.07.2023

Podeli vest:

Pixabay

Voće poput lubenice neizostavan je deo letnje trpeze jer je bogato vitaminima, mineralima i korisnim antioksidansima. Lubenica je odličan izvor vitamina A i C, kao i antioksidansa likopena, koji je poznat po svojim antikancerogenim i kardiovaskularnim prednostima. Ipak, ne bi trebalo preterivati sa ovim ukusnim voćem kako ne bi došlo do neželjenih tegoba.

Pixabay

NEŽELJENI EFEKTI PREJEDANJA LUBENICOM

STOMAČNi PROBLEMI

Lubenica je bogata likopenom, ali ako je jedete svakog dana u velikim količinama, potencijalno biste mogli postati žrtva mučnine, dijareje, probavnih smetnji i nadimanja.

KARDIOVASKULARNI PROBLEMI

Ljudi sa visokim sadržajem kalijuma u ​​telu ili oni koji pate od ozbiljne hiperkalemije ne bi trebalo da jedu više od jedne šoljice lubenice dnevno. Prekomerna konzumacija može dovesti do nepravilnog rada srca i drugih kardiovaskularnih problema, kaže američki Nacionalni institut za zdravlje.

Pixabay

PREKOMERNA HIDRATACIJA

Dok je hidratacija važna za telo, prejedanje lubenice može izazvati intoksikaciju vodom. Takođe poznato kao prekomerna hidratacija, ovo stanje može da iscrpi sadržaj natrijuma u ​​telu i izazove oticanje nogu, iscrpljenost i slabe bubrege u ekstremnim slučajevima.

PROMENA BOJE KOŽE

jedna studija utvrdila je da previše lubenice može biti povezano sa žuto-narandžastom diskoloracijom kože koja se zove likopenemija, varijanta karotenemije. Likopen je i antioksidans i pigment, i odgovoran je za karakterističnu crvenu boju lubenica i drugog voća i povrća. Ako se konzumira u prekomernoj količini, likopen se može nakupiti u spoljašnjim slojevima vaše kože i promeniti pigmentaciju kože.

Pixabay

POVIŠEN NIVO ŠEĆERA U KRVI

Lubenica ima visok glikemijski indeks (GI). Iz tog razloga, prejedanje lubenicom može povećati nivo šećera u krvi, na šta bi trebalo da posebnu pažnju obrate dijabetičari. Hrana klasifikovana kao nizak glikemijski indeks ima GI nivo ispod 55, ona za koju se smatra da je srednji GI u rasponu od 56–69, a hrana sa visokim GI je preko 70. Lubenice imaju od 72–80.

Dakle, koliko lubenice možete pojesti dnevno?  Ako želite da ostanete na sigurnoj strani konzumiranja šećera, Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA) preporučuje da se jedu oko 2 šolje voća dnevno.

 

 

(Pančevac)

 

PANČEVAC DRAGOMIR IVANOVIĆ UZGAJA POVRĆE ZA BOGATE: Potražnja za domaćom šparglom je ogromna, ali je nema dovoljno u Srbiji

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.