DODELJENI UGOVORI ZA INVESTICIJE U OPREMU ZA PRERADU VOĆA I POVRĆA I PROIZVODNJU PIVA: Prerađivačima voća i povrća 10 miliona, proizvođačima piva 4,3 miliona dinara

15:10

03.08.2023

Podeli vest:

Printscreen/NS uzivo
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je danas ugovore korisnicima koji su dobili sredstva za sufinansiranje investicija za preradu voća i povrća (uključujući i pečurke), kao i korisnicima koji su dobili podsticaje za nabavku opreme za proizvodnju piva u AP Vojvodini u 2023. godini.

Ugovore je uručila pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Dragica Ilić koja je istakla da resorni sekretarijat na ovaj način nastoji da podrži individualne proizvođače.

– Cilj oba konkursa jeste ulaganje u novu opremu radi povećanja prihoda na poljoprivrednim gazdinstvima i zapošljavanja stanovništva u ruralnim delovima – izjavila je Ilićeva.

Sa prerađivačima voća i povrća potpisano je šest ugovora za šta je opredeljeno nešto više od 10 miliona dinara, dok su sa prozvođačima piva potpisana četiri ugovora u iznosu od 4,3 miliona dinara.

– Bavimo se proizvodnjom zanatskog piva već 5-6 godina unazad. Konkurišemo već nekoliko godina zaredom i ovo je drugi put da ćemo iskoristiti subvenciju za procesnu opremu. Konkretno, ovaj put za fermentor u kome pivo sazreva i to je deo opreme. Subvencija nam mnogo znači za dalje poslovanje – istakao je Relja Čuturilo, direktor pivare “Vrač” iz Odžaka.

Pored proizvođača piva, i prerađivačima voća i povrća će subvencija mnogo značiti.

-Konkretno, konkurisali smo za sušaru za sušenje lešnika, kapaciteta 15 tona. Podsticaji će nam mnogo značiti kako bi ubrzali sam proces proizvodnje i prerade od plantaže do gotovog proizvoda. Smanjićemo period sušenja kako bi postigli željenu vlagu na nekih 6%, kako bi proivod bio spreman za finalnu prodaju – naveo je direktor firme “Pam-promet doo” iz Šida koji se bave proizvodnjom i preradom lešnika.

Kako je istaknuto na skupu, višak sredstava će biti usmeren na preradu vina i rakije za šta će biti utrošen potpun iznos koji je predviđen.

(Pančevac/NS Uživo)

URUČENI BESPLATNI UDŽBENICI BUDUĆIM PRVACIMA U OPOVU Markov: Ova praksa će se nastaviti i u budućnosti

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.