POČELA JE NAJVEĆA SMOTRA TRUBE NA SVETU Guča je od danas najveselije mesto na Balkanu FOTO i VIDEO

15:33

11.08.2023

Podeli vest:

Rina

Podizanjem saborske zastave 62. put počela je najveća smotra limenih instrumenata na Balkanu.

Rina

Sabor trubača u Guči već decenijama okuplja na stotine hiljada posetilaca iz čitavog sveta i najbolje trubače, za koje učešće na ovoj manifestaciji i nastup na velikoj pozornici znači život.

Rina

Tradicionalno je ova svetkovina započela intoniranjem himne “Sa Ovčara i Kablara”, a domaćin je proslavljeni sportista, poreklom Dragačevac, Željko Tanasković.

Rina

– Velika mi je čast da vas pozdravim kao domaćin. Izuzetna je i posebna emocija kad vas prepoznaju vaši ljudi. Danas se odavde šalje poruka da Srbija čuva svoju tradiciju i da je posebna. Ova tradicija se prenosi sa koleno na koleno i mlade generacije znaju šta znači Sabor trubača u Guči i to je ono najvaznije, poručio je Tanasković iz centra Guče.

Rina

Guča je ne samo nacionalni, već i svetski fenomen. Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, a za ovih šest decenija postala je istinski i suštinski važna za naš narod. Koliko je ljudi i nakon duže od pola veka vole pokazuje puna dragačevska varošica na samom otvaranju.

Rina

Na ovogodišnjem Saboru svoje snage odmerice 16 seniorskih orkestara, a muzički urednik, istaknuti trubač, Dejan Lazarević ističe da će pred žirijem biti izuzetno težak zadatak.

Rina

– Guča je proslavila mnoga imena, ovo je festival za koji se čulo i koji ide u korak sa velikim svetskim festivalima. Velika mi je čast što sam ponovo dobio ovako veliki zadatak, a i ove godine smo se trudili da trubu vratimo korenima“, naglasio je za RINU Lazarević.

Rina

Guča u danima Sabora ima višestruko više stanovnika, i postaje najveselije mesto na Balkanu. Iako su prošle decenije od prvog Sabora, i dalje ova manifestacija čuva srpsku tradiciju i običaje.

Rina

Očekuje se da ovogodišnji Sabor trubača u Guči koji će trajati do 13. avgusta, obori sve rekorde posećenosti i da će dragačevsku varošica tokom narednih saborskih dana posetito preko 100.000 ljudi.

(Pančevac/Rina)

PREOBRAŽENJSKI DANI U PANČEVU: Manifestacija počinje tradicionalnom fijakerijadom 12. avgusta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.