MLADEN MIJATOVIĆ OBJASNIO: Evo šta kaže za snimak Kobri koji je zapalio internet! KRAV MAGA VIDEO

13:12

15.08.2023

Podeli vest:

Printscreen/TV Pink

Snimak obuke pripadnika Odreda vojne policije specijalne namene “Kobre” Vojske Srbije, koji je prikazan na televiziji Pink u okviru reportaže o prijemu novih kandidata posle selektivne obuke izazvao je haos na društvenim mrežama.

Kratki objavljeni snimak koji je osvanuo na Tviteru izazvao je buru i postao meta podsmeha kako pripadnika “Kobri” tako i samog novinara. Usledili su različiti komentari da su pripadnici nesposobni, da jure kao muve da je prikazan cirkus, tuča, a ne obuka, a snimak obuke Kobri montiran je po uzoru i na sarajevske narealiste i čuvenu igru “Hrkljuš”. Na udaru se našao i autor snimka Mladen Mijatović koji je napravio reportažu o Kobrama.

Televizija Front je za komentar pozvala Mladena Mijatovića:

“Snimak koji je objavljen na društvenim mrežama istrgnut je iz konteksta. U pitanju nije nikakva tuča, udaranje, nego zagrevanje pred trening borlačke veštine Krav Maga koja je i prikazana u celom prilogu”, rekao je kratko Mijatović za TV Front.

Podesetimo, Krav Maga je zapravo izraelska borilačka veština koja ima zadatak da prevaziđe različite oblike nasilja. Ono što je interesantno jeste da je ova borilačka veština nastala u Čehoslovačkoj 1930-tih godina 20 veka, a ne u Izraelu ikao se danas pripisuje kao izraelska veština borbe prsa u prsa. Zapravo Imi Lichtenfeld je taj koji je patentirao ovu borilačku veštinu. Ta veština se prenela u Izrael, a prvi su je prisvojili u kibucima, a onda se prenela na vojsku. Preuzeli su je pripadnici izraelskih specijalnih vojnih i policijskih jednica, a kasnije se proširila širom sveta, pa su je tako i specijalne jednice Vojske Srbije uvele u obuku. U pitanju je veština brobe prsa u prsa različitim metodama i tehnikama, koje se iz godine u godinu uvećavaju u cilju što efikasnije odbrane od napadača. U pitanju je sistem samodobrane, a ne sportska veština poput džudoa ili karatea.

Printscreen/TV Pink

Obuka je Krav Maga podeljena u nekoliko faza, koje se razlikuju.Na početku, sledi zagrevanje, prilagođeno opštoj fizičkoj spremi grupe, zatim sredstava i sistem zaštite, zatim tehnika se konsoliduje kroz vežbe u parovima ili odabranim grupama.

(Pančevac/TV front)

 

PREDSEDNIK VUČIĆ POSLAO JAKU PORUKU Nemoj dozvoliti jeziku da grmi, ako ti snaga šapuće VIDEO

ZA OGNJENA NE POSTOJE PREPREKE Ima 17 godina i najmlađi je juniorski reprezentativac Srbije u rukometnoj ekipi za gluve i nagluve!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.