VAŽNO UPOZORENJE STIGLO NAŠIM TURISTIMA: Grčke nadležne službe najavile jake oluje, munje i grad

20:01

04.09.2023

Podeli vest:

Pixabay

Grčke nadležne službe oglasile su se danas upozorenjem građanima na snažno olujno nevreme nazvano Danijel koje će zahvatiti veći deo zemlje u naredna 24 časa, prenose lokalni mediji.

Upozorenje na opasne i snažne meteorološke pojave Civilna zaštita šalje porukama a odnose se na Eviju, Tesaliju, Solun, Larisu, Pijeriju, Sporade i Magneziju, dok se u većini delova zemlje očekuje ozbiljno napredovanje nevremena koje će do kraja dana zahvatiti Makedoniju, jonska ostrva, Epir, Tesaliju, Centralnu Grčku i Peloponez. Očekuju se obilne padavine i poplave.

U porukama, koje šalje služba Civilne zaštite, građani se savetuju da izbegavaju putovanja zbog dugotrajnih obilnih padavina, naročito posle 22 časa kada se očekuje najjači udar.

– Poruka upozorenja na opasne vremenske pojave (jake oluje, munje i grad) danas od večernjih sati i u naredna 24 časa u vašem području. Ograničite kretanje tokom pojava i pratite uputstva vlasti – stoji u hitnoj poruci koju je primio jedan broj građana.

Sistem za snimanje gromova „ZEUS“ Nacionalne opservatorije Atine zabeležio je više od 3.600 udara groma. Prema mreži automatskih meteoroloških stanica Nacionalne opservatorije Atine, najveća količina kiše do 18.30 zabeležena je u Zagori na Pelionu i iznosi 103 milimetra.

Meteorolozi su već upozorili da će najjači udar večeras biti u Magneziji i Ftiotidi.

Vatrogasna služba je zamolila građane, uglavnom u Magneziji, na Sporadima i na Severnoj Eviji da budu posebno oprezni jer će pasti velika količina vode. Prema procenama, visina padavina je već dostigla 90 – 100 milimetara, što odgovara količini od oko 130 tona kiše po hektaru

Međutim, ističe se da i sa 30 centimetara vode na kolovozu treba izbeći putovanje jer će ovakve tačke podsećati na jezero, preneli su grčki mediji.

Poruke upozorenje stigle su i našim turstima koji borave u Grčkoj.

Kako se navodi u upozorenju, kretanje treba da se ograniči. Očekuje se jako nevreme, grad, snažan vetar i grmljavina, prenosi Telegraf.

Upozorenje je za period od večernjih sati pa naredna 24 sata.Kako navode naši turisti, poruka je stigla za one koji su u Stavrosu, Pefkohoriju, Nea Kalikratiji…
(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.