U BANATSKOM BRESTOVCU SE I DALJE UZGAJA DOBRA PAPRIKA Uprkos nestabilnim vremenskim prilikama ovogodišnji rod dobar OČEKUJE SE I LEPA ZARADA FOTO

09:41

11.09.2023

Podeli vest:

Pančevac

Ovo je vreme pravljenja ajvara, a za dobar ajvar neophodna je i kvalitetna paprika.

Banatski Brestovac poznat je po brojnim uspešnim proizvođačima ovog povrća, ali većina njih papriku uzgaju u plastenicima. Porodica Stošić jedna je od retkih koja to i dalje čini pod otvorenim nebom uprkos ekstremnim temperaturama. Ove godine na 60 ari očekuju oko 20 tona i lepu zaradu od ovog posla, jer se na malo paprika prodaje za 200 dinara po kilogramu, dok prva klasa ovog povrća na veliko košta 200 dinara. Oni se već decenijama bave ovim poslom i uprkos nestabilnim vremenskim prilikama, kišovitom proleću i veoma toplom letu imaju dobar rod zahvaljujući primeni svih agrotehničkih mera na pravi način.

Pančevac

Ivan Stošić ljubav prema ratarstvu nasledio je od oca i samo je unapredio proizvodnju:

– Mora sve da se uradi na vreme. Treba znati kad i kako reagovati da bi se dobio ovakav prinos. Mora se slušati i struka i onda neće biti velikih iznenađenja. Zadovoljan sam ovogodišnjim rodom, ali i cenom. Videćemo šta će kupci reći – rekao je Ivan Stošić, proizvođač paprike iz Banatskog Brestovca.

Pančevac

Ivanu u poslu i dalje pomaže otac Čedomir koji kaže da je nekad bilo mnogo teže baviti se povrtarstvom:

– Nekada smo sve ručno radili, a sad su tu prskalice, sistem kap po kap, sve je automatizovano i mnogo je lakše. Mi smo nekad stavljali kantu na leđa, pa smo tako zalivali papriku. I tad je rađala i moglo je da se zaradi. Najviše problema ima i dalje kad dođe vreme berbe, jer je teško naći radnike. Najviše ih je moje godište koji dođu da pomognu i zarade dnevnicu – ističe Čedomir Stošić.

Ove godine Stošići su ugradili i solarne panele tako da očekuju i manje troškove za električnu energiju, pa će uz povoljnu cenu paprike njihova ukupna zarada biti još veća.

(Pančevac/G.J.)

BAS I STEGA ISPUNILI OBEĆANJE Pogledajte delić atmosfere sa spektakularnog koncerta pančevačkog benda pred beogradskom publikom! VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.