PROFESORKA RODIKA MARJANU: Mladi Glogonjci uče na radionicama i o prijateljstvu Srba i Rumuna

10:49

08.11.2023

Podeli vest:

Printscren/FB/Infinitum
Deca i mladi već godinama u Kulturnom centru „Infinitum” u Glogonju imaju mogućnosti da uče i rumunski jezik i time steknu nova znanja iz vokabulara, ali i iz tradicije i umetnosti, zahvaljujući podršci Grada Pančeva, Nacionalnog saveta Rumuna i Departmana za Rumune u dijaspori.
Ovogodišnji ciklus „Radionice rumunskog jezika sa elementima nacionalne kulture” od aprila do oktobra je besplatno pohađalo dvadesetoro dece, a uspešno je završni pismeni i usmeni ispit položilo njih šesnaestoro.
Nastava jezika, koju drži profesorka Rodika Marjanu, usmerena je na konverzaciju i primenu naučenog u dijalozima, praksi, uz upotrebu savremenih sredstava.
– Jedna od najuspešnijih metoda je upoznavanje učenika s tradicijom, umetnošću i istorijom na direktan način, pri čemu su oni i glavni akteri. Kao primer se može navesti učenje o prijateljstvu srpskog i rumunskog naroda, kao i o rumunskoj princezi Mariji, ili Minjon, koja je zatim postala kraljica Marija Karađorđević i veliki dobrotvor na ovim prostorima. Učenici su tako prošle godine pripremali kraću pozorišnu predstavu, scenetu, i kroz glumu i igru naučili mnogo i o istoriji obaju naroda i o vladarskim porodicama – navodi profesorka Marjanu.
Ona kaže da su učenici ove godine nastavili aktivan rad i kada je reč o upoznavanju sa umetnošću, pa su recimo na časovima usvajali nove reči i iz lekcije o saradnji dvojice velikih književnika Mihaja Emineskua i Jona Kreange.
Kada je reč o muzici, saznali su ko su najpoznatiji kompozitori i više o bogatstvu tradicionalnih pesama, o čemu ih je podučavao profesor Dorel Marjanu.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.