POSTIGNUT REKORD NA AUKCIJI ZA FLAŠU ŽESTOKOG PIĆA Najtraženiji viski na svetu prodat za neverovatnih 2,5 miliona dolara

21:56

20.11.2023

Podeli vest:

Foto: pexels.com

Flaša škotskog viskija „Makalan Adami“ iz 1926. prodata je na aukciji u „Sotbiju“ u Londonu posle burne licitacije potencijalnih kupaca koji su davali telefonske ponude, kao i onih u sali. Konačna cena od 2,2 miliona funti (oko dva i po miliona dolara) predstavlja rekord postignut na aukciji za flašu vina ili žestokog pića.

„Makalan Adami“ iz 1926. je poznat kao najvredniji viski na svetu pošto je postavio i prethodni rekord na „Sotbijevoj“ aukciji 2019. godine, kada je prodat za 1,5 miliona funti.

Ovo je prva od nekoliko čuvenih starinskih boca koja se pojavila u aukcijskoj kući „Sotbi“ otkada je postavljen taj rekord. Flaširana je 1986. godine, pošto je „odležala“ u buretu 60 godina a i boca je posebno vredna zbog stanja u kome se nalazi.

Aukcijska kuća je u direktnoj saradnji sa destilerijom „Makalan“ obavila zamenu čepa i kapsule sa originalnim materijalima. Tokom ovog procesa tečnost je podvrgnuta laboratorijskoj analizi da bi se dokazala njena autentičnost, a stanje je procenila i odobrila kuća „The Macallan’s Master Distiller“.

Zahvaljujući iscrpnim analizama, ova boca je sada temelj autentičnosti na osnovu kojeg će se ocenjivati sve druge flaše iz 1926. godine.

Osim procesa koji je uključivao zamenu i kapsule i čepa, nanet je i novi lepak na uglove etiketa na bocama.

 

(Pančevac/RTS, SOTEBY’S)

POTRESNA I NESVAKIDAŠNJA PRIČA O PRIJATELJSTVU ČOVEKA I PSA Tomo iz Ivanjice sebi i Vukiju podigao nadgrobni spomenik FOTO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.