UOČI NAJVEĆEG PRAVOSLAVNOG PRAZNIKA: Bogata ponuda na pančevačkoj zelenoj pijaci
Na zelenoj pijaci u Pančevu velike su gužve uoči najvećeg pravoslavnog praznika, Božića. U toku su poslednje pripreme za prazničnu trpezu, kupuju se badnjaci, kao i namirnice koje se tradicionalno nalaze na stolu poput bundeve, suvog voća, oraha, žita i ribe. Prodavci kažu da su, uprkos velikoj potražnji, cene i dalje veoma pristupačne.
– Prodaja ide dobro. Važno da je lepo vreme i da ljudi izlaze. Badnjaci koštaju od 150 do 200 dinara – kažu prodavci.
Božićna trpeza po pravilu treba da bude posna, tako da se u ovom periodu pored orašastih plodova i suvog voća, najbolje prodaje riba.
– Ovde sam dugo, 25 godina već. Pored pečuraka, prodajem i suve šljive, smokve, orah, lešnik, badem, sve što treba za praznične dane koji dolaze, Badnje veče i Božić. Gužva je bila prethodnih dana. Najviše se prodaju suve šljive i suvo grožđe, a cene su iste kao i prošle godine, rekla je jedna od prodavačica.
Šaran se prodaje najviše, 80 posto ljudi njega kupuje. Ostalo što se kupuje uglavnom ide za riblju čorbu. Cena šarana je 700, som je 1000, a smuđ 1200 dinara.
Prema srpskoj tradiciji, Božićna trpeza je i posle 40 dana posta obavezno mrsna. Njena priprema počinje nekoliko dana pred Božić, počevši od kolača, da bi se u noći Badnjeg dana pekla česnica.
(Pančevac/RTV Pančevo)