KAD DRUGI NE MOGU I NE SMEJU, ONA UVEK MOŽE I SME: Obeleženi slava i Dan 72. brigade za specijalne operacije

21:46

27.01.2024

Podeli vest:

printscreen/YT/RTS

Sveti Sava se praznuje i kao slava 72. brigade za specijalne operacije elitne jedinice Vojske Srbije. Oni 27. januar obeležavaju u spomen na prvi uspešno izvršen borbeni zadatak. Svečanost je obeležena u njihovoj kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

Specijalci 72. brigade za specijalne operacije obeležavanje slave i dana jedinice, započeli su liturgijom i sečenjem slavskog kolača. Zastavni vod pretežno su činili najmlađi pripadnici brigade, u jedinicu su stigli preko Projekta 5000.

Prvi čovek brigade uveren je da će jedinica i u narednom periodu izvršavati uspešno sve zadatke koje se pred nju stave.

– Na putu daljeg razvoja 72., kao uostalom i čitavu vojsku Srbije čeka još puno izazova, još složenijih misija i visokorizičnih zadataka za rešavanje, te s toga uvek moramo da budemo potpuno sposobni i spremni da u najtežim uslovima čuvamo Srbiju, mir i sigurnost naših građana – navodi brigadni general Miroslav Talijan, komandant 72. brigade za specijalne operacije.

Prvo vatreno krštenje, pripadnici brigade imali su baš na Savindan, taj dan nije slučajno izabran ni tada za akciju ni za obeležavanje slave, kažu u 72. brigadi.

– Inspirisana Svetosavljem, današnja 72. brigada za specijalne operacije, naslednik je slavne ratne 72. specijalne brigade, koja nosi orden ratne zastave prvog stepena, a koji je upravo uzvišenim vrlinama i izuzetnim pregnućima njenih pripadnika zadobijen tamo gde se on i zadobija – na bojnom polju – kaže brigadni general Miroslav Talijan, komandant 72. brigade za specijalne operacije.

Veterani kao čuvari tradicije

A oni koji su taj orden zaslužili na bojnom polju, našli su se u stroju pored aktivnih pripadnika. Veterani 72. okupljeni u dva udruženja, sastaju se redovno i čuvaju tradiciju.

– Tradicija se sastoji iz dva dela jedan je sam identitet sa bivšim i sadašnjim pripadnicima brigade, a drugi je počast i pietet prema ljudima koji su dali svoj život za Srbiju. Tako da nam ovaj dan znači veoma mnogo – navodi Vladica Vrbničanin veteran 72. brigade za specijalne operacije.

Jedinica je formirana 1992. godine. Njeni borci naročito su se istakli tokom ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji 1998 i 1999. Ovde sa posebnom pažnjom čuvaju uspomenu na 24 pripadnika koji su položili svoj život.

OBELEŽENA SLAVA HRAMA SVETOG SAVE U NASELJU MLADOST

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.