DOM ZDRAVLJA: Nije povećan broj dece obolele od ovčijih boginja

19:15

03.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Jedna od najčešćih zaraznih bolesti kod dece uzrasta od prve do sedme godine je varičela odnosno ovčije boginje. Broj obolele dece u Predškolskom dispanzeru Doma zdravlja je uobičajen, nekolko mališana svakog dana roditelji dovedu kod lekara zbog osipa čiji su uzrok varičele.

Varičele, boginje koje su u narodu poznate i kao ovčije, prepoznatljive su po ospi na koži i svrabu, a često ih prati i povišena telesna temperatura. Pored temperature i svraba, na početku infekcije varičele mogu se javiti glavobolja i povraćanje. U Predškolskom dispanzeru nije povećan broj dece koja se javljaju zbog varičele, ali svakodnevno nekoliko mališana dobije ovu dijagnozu. Najviše dolaze deca koja borave u vrtićima.

„Broj dece obolele od ovčijih boginja ili varičele je uobičajen, a malih boginja nismo imali. Vakcinacija protiv malih boginja je u obaveznom kalendaru vakcinacije. Vakcina protiv varičele postoji, ona se ne nalazi u obaveznom kalendaru vakcinacije ali postoji preporuka za to“, rekla je dr Jana Šimak, pedijatar.

Kada dete dobije ovčije boginje nega je sasvim drugačija u odnosu na ranije decenije, kada se smatralo da dete ne treba kupati već samo utopljavati.

„Obavezno je održavanje lične higijene, tuširanje je obavezno“, rekla je Šimak.

Nakon izbijanja, boginje se mogu mazati krečnim mlekom ili prskati sprejom protiv iritacija. Ova sredstva ubrzavaju isušivanje i smanjuju svrab. Dete je zarazno dva dana pre izbijanja boginja i zarazno je sve dok se sve promene ne osuše, a nove ospe se ne pojavljuju. Bolest traje oko dve nedelje.

(Pančevac/RTV Pančevo)

FUDBALERI ŽELEZNIČARA POBEDILI VITORUL PANDURI REZULTATOM 2-0 (1-0)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.