MAMA ZUZANA Ulica Zuzane Halupove u Beogradu

10:13

07.02.2024

Podeli vest:

Printscreen/YT

Petog februara pre 99 godina rođena je u Kovačici najpoznatija slikarka naivne umetnosti Zuzana Halupova, a ove godine povodom jubilea 100. godine od rođenja Zuzane Halupove učenici Osnovne škole “Mlada pokolenja“ iz Kovačice, Udruženje potomaka pokojnih slikara Kovačičkog nainog slikarstva i Fondacija Babka Kovačica, su pokrenuli inicijativu da jedna ulica u Beogradu u budućnosti nosi ime Zuzana Halupova.

Glavni inicijator je Galerija Babka, čij vlasnik i osnivač Fondacije Babka, Pavel Babka kaže da se nadaju da će do 5. februara 2025. godine kada će se obeležavati njen jubilej, postojati ulica koja nosi ime ove poznate naivne slikarke.

Rođena je 1925. godine u Kovačici. Umrla je 2001. godine.

Završila je pet razreda osnovne škole u Kovačici. Bila je isključivo slikarka. Živela je i stvarala u Kovačici. Osnovni lajt motiv njenog stvarlaštva su deca, koja su je i proslavila, i po kojima je dobila ime „mama Zuzana“. Čuvene su njene kompozicije prikaza zime. U bogatoj umetničkoj ikonografiji pored žanr motiva, slikala je enterijere, biblijske teme, romske teme, aktualne teme iz svakodnevnog života. Slikala je ulje na platnu, ali je pravila i ctreže. Najplodnija i najpoznatija slikarka Galerije, koja  je Kovačicu  proslavila na svim meridijanima. Bila je član Galerije naivne umetnosti  od 1964. godine.

 

(Kovačicainfo/naive-art-kovacica)

PENZIONERI IMAJU PRAVO NA KREDIT Evo koliko novca mogu dobiti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.