DANAS JE 8. MART: Evo kako je taj dan opisao Duško Radović

10:10

08.03.2024

Podeli vest:

pexels-pixabay

Osmi mart, poznat i kao Međunarodni dan žena, obeležava se širom sveta kao praznik posvećen ženama i njihovim dostignućima. Ovaj dan služi kao podsetnik na borbu za ženska prava i jednakost polova.
Jedan od poznatih srpskih pisaca, novinara i aforističara, Duško Radović, dao je zanimljiv osvrt na ovaj dan. U svojoj čuvenoj emisiji “Beograde, dobro jutro”, koja je godinama bila nezaobilazno jutarnje druženje za prestoničane, Radović je opisao Osmi mart na svoj prepoznatljiv način.

“Osmi mart, praznik sažaljenja, praznik laži ili praznik ljubavi i poštovanja – kako se već kojoj ženi zalomilo,” napisao je Radović, oslikavajući različite perspektive kroz koje se može sagledati ovaj dan.

Dok neki vide Osmi mart kao priliku za slavlje i izražavanje ljubavi prema ženama, drugi ga doživljavaju kao podsećanje na dug put koji je potrebno preći kako bi se postigla potpuna jednakost među polovima. Upravo zbog toga, ovaj dan nije samo prilika za poklone i čestitke, već i za razmišljanje o daljim koracima ka stvarnoj ravnopravnosti.

Zašto se obeležava 8.mart
Dok se svake godine obeležava Međunarodni dan žena, važno je da se ne zaborave prava žena koja su još uvek ugrožena širom sveta i da se nastavi borba za njihovo unapređenje. Osmi mart treba da nas inspiriše da radimo na stvaranju društva u kojem će svi, bez obzira na pol, imati jednake šanse i prilike.

Prvi Dan žena je obeležen 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, ali sama ideja o ovom danu je došla mnogo ranije. Prvi protesti žena dogodili su se davne 1857. godine u Njujorku. Žene zaposlene u tekstilnoj industriji su izašle na ulice i javno demonstrirale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je ubrzo ugušila policija, ali te hrabre žene su osnovale sindikat samo dva meseca kasnije.

Jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih protesta je bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtevajući bolje plate, kraće radno vreme i pravo glasa.

Interesantno je da se prvi Dan žena, 1909. godine, nije održao 8. marta, već 28. februara. Ali sledeće godine je održana prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu, gde je odlučeno da se organizuje Međunarodni dan žena, koji se i dan danas obeležava 8. marta.

Kako 8. mart izgleda danas
Kroz istoriju je ovaj dan gubio, ali i dobijao na snazi. Danas, kada se žene i dalje suočavaju sa mnogobrojnim problemima u društvu, diskriminacijom na poslu i manjkom ravnopravnosti, ovaj dan je i više nego bitan.

Ipak živimo u dobu gde je položaj žene bolji nego ikada i gde nije sve tako crno. U mnogim zemljama se više ne obeležava samo 8. mart, već ceo mart mesec. Ceo mesec je posvećen ženama i slave se žene koje su promenile istoriju, žene koje su doprinele da danas živimo bolje. Ali i sve ostale žene na ovom svetu, majke, bake, tetke, komšinice, male, velike, tihe, glasne – različite a jednake.

U današnje vreme mnoge svetske kompanije zapošljavaju sve više žena, menjaju se zakoni u korist žena, žene imaju pravo na glas, pravo da budu šta god žele i da rade šta god žele, imaju pravo da budu žene.

Takođe, mnoge kompanije su prepoznale koliko je bitno da podrže žene koje su zaposlene kod njih, kao i druge žene u svojim zemljama naročito onim koje možda ne mogu same ili nemaju mogućnosti da dobiju ono što im je potrebno.

U toku meseca marta fokus je na psihičkom i fizičkom zdravlju žena, pa se tako mnoge kompanije odlučuju da obezbede ženama besplatne zdravstvene preglede, konsultacije i intervencije.

(Pančevac/Glasjuga)

Vučić za Osmi mart: Poštovane dame,vi ste stub porodice i države!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.