Nedostaju pedijatri u pančevačkim zdravstvenim ustanovama

13:20

12.03.2024

Podeli vest:

Pančevac

Pedijatri u Domu zdravlja u Pančevu tokom zime imali su mnogo više posla nego što je to uobičajeno. Stvarale su se velike gužve u čekaonicama kada su bili pikovi respiratornih infekcija, jer nema dovoljno lekara pedijatara, a koji u toku jedne smene bi trebalo da pregledaju oko 30 pacijenata, a bilo ih je uvek mnogo više. Zato su ovde napravili reorganizaciju rada.

– Imamo 9. lekara pedijatara na predškolskom odeljenju i jednog na školskom, ali njemu u svakom trenutku priskaču u pomoć kada je neophodno i lekari sa predškolskog, apomažu mu i lekari opšte prakse. Dospeli smo u ovu situaciju , jer nas je dosta kolega napustilo i moramo da se snalazimo i da pri tom naši najmlađi pacijenti ne trpe, rekao je dr Stevica Simić, načelnik pediajtrije u Domu zdravlja Pančevo.

Roditelji iako se žale na velike gužve u čekaonicama i na probleme prilikom zakazivanja pregleda, zadovoljni su radom lekara i medicinskih sestara i razumeju trenutne probleme.

U Domu zdravlja ističu i da imaju mnogo veći priliv dece u svojim ambulantama, jer u gradu je primetno sve veće doseljavanje mladih roditelja iz drugih gradova koji zbog jeftinijih stanova ovde započinju novi život:

– Samim tim je i veći priliv dece, a onda je obim posla veći . Funkcionišemo i dalje dobro, ali moglo bi i bolje. Radimo u skladu sa našim mogućnostima i dajemo sve od sebe da bi smanjili gužve, ali u vreme respiratornih infekcija koliko god nas ima neće biti dovoljno u tim situacijama- rekao je Dr Stevica Simić, načelnik pediajtrije u Domu zdravlja Pančevo.

Dom zdravlja PančevoPančevac

Lekari pedijatri Doma zdravlja obavljaju van svog redovnog radnog vremena skoro svakog dana i preventivne i sistematske preglede predškolske dece u okolnim selima i na taj način pokušavaju da smanje gužve u gradskoj ustanovi. Biće mnogo lakše kada počnu da rade i novih 9 mladih lekara koji se trenutno nalaze na specijalizaciji.

I u Opštoj bolnici u Pančevu kažu da nije ništa bolja situacija. I ovde imaju samo 5 pedijatara od kojih je troje na odeljenju, a dvoje u porodilištu. Samo pre godinu i po dana ovde je radilo 11 lekara pedijatara. I u bolnici sa velikim nestrpljenjem iščekuju da im se vrati 6 mladih lekara koji su na specijalizaciji, a načelnik pedijatrije u Opštoj bolnici Slobodan Prodanović nam je rekao da je otvoren konkurs za prijem novih pedijatara.

(Pančevac/G.J.)

LEPE VESTI! Pregledi ultrazvukom sada i u ambulanti Novi svet

PREVENTIVNI PREGLEDI NAJVAŽNIJI Dr Todorović: Samo u Pančevu svake godine se registruje 770 novoobolelih od raka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.