ŠTA PIŠE U GRADSKOJ ODLUCI Da li ulaz u zgradu mora da bude stalno zaključan?

17:58

19.03.2024

Podeli vest:

pexels

„Da li ulaz u zgradu mora da bude stalno zaključan? Mislim da za to nema potrebe jer ionako ulazi ko hoće. Ne znam da li ih puštaju neki stanari čim im neko zazvoni na interfon ili se ’provuku’ pored nekoga”, pitanje je naše sugrađanke Jelisavete B.

Odgovor: Prema Odluci o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Grada Pančeva iz 2021. godine, propisano je samo da kapija i ulazna vrata na zgradi moraju biti zaključani u periodu od 23 do 6 časova narednog dana leti i od 22 do 6  časova narednog dana zimi ako ne postoji interfon, ili stručno rečeno „spoljni signalni uređaji za pozivanje stanara”.

Ali ako interfon postoji, stanari na skupštini većinom glasova donose odluku o tome kada će ulazna vrata biti zaključana, pa je moguće da to bude i tokom celog dana. Ako je to kod vas slučaj, morate se obratiti upravniku, a zatim na skupštini pokušati da se dogovorite s vašim susedima.

U gradskoj odluci o kućnom redu propisano je i da ulazni hodnik i stepenište zgrade koja nema uređaj za automatsko osvetljenje moraju noću biti osvetljeni do zaključavanja ulaznih vrata. I ulazna vrata podruma moraju biti zaključana i svi stanari moraju imati ključ od vrata. Otvori na podrumskim prostorijama moraju imati prozore, rešetku ili gustu mrežu koja sprečava ubacivanje predmeta koji mogu da izazovu požar ili druga oštećenja zgrade.

I ulazna vrata za tavan moraju biti stalno zaključana, ali ključ od tavanskih prostorija ne mora da ima svaki stanar. Ipak, mora da mu bude dostupan kod upravnika ili osobe koju on za to odredi.
Pristup na neprohodnu terasu i krov stambene zgrade dozvoljen je samo stručnim licima radi popravki, postavljanja antena i sličnih uređaja, uklanjanja snega, leda i slično. Prilikom postavljanja antena i drugih sličnih uređaja ne sme se oštetiti krov, kao ni drugi zajednički deo zgrade.
Spoljni delovi zgrade (vrata, prozori, izlozi i sl.) moraju biti čisti i ispravni. A prozori, kapci, roletne i sl. u prizemlju zgrade moraju se koristiti i držati tako da ne ometaju kretanje prolaznika.

Stambena zajednica treba da odredi i osobu koja je zadužena da za vreme kiše, snega i drugih vremenskih nepogoda obezbedi da prostori na stepeništu, svetlarnicima, tavanu, u podrumu i drugim zajedničkim prostorima zgrade budu zatvoreni.

(Pančevac)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.