Parking-karta za osobe sa invaliditetom

„Od pre nekoliko meseci kategorizovan sam kao invalid. Da li imam pravo na posebno mesto za parkiranje bez plaćanja u Pančevu?”, pitao je naš sugrađanin Janoš I.

19:35

02.04.2024

Podeli vest:

printscreen/YT

„Od pre nekoliko meseci kategorizovan sam kao invalid. Da li imam pravo na posebno mesto za parkiranje bez plaćanja u Pančevu?”, pitao je naš sugrađanin Janoš I.

Poštovani Janoše, niste nam napisali ništa o vašem stepenu i vrsti invalidnosti, od koje zavisi da li možete dobiti besplatno korišćenje posebno obeleženih parking-mesta na javnim parkiralištima za parkiranje putničkog vozila osoba sa invaliditetom na teritoriji grada.

To pravo mogu da ostvare osobe sa invaliditetom čiji su ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom oštećeni najmanje 70%, dok ostale invalidne osobe moraju da imaju 80% invalidnosti. Ovo pravo se priznaje i osobama na hemodijalizi i onima koji za kretanje koriste invalidna kolica, zatim invalidnim osobama sa oštećenjem karlice, osobama sa više od 50% oštećenja vida, osobama obolelim od distrofije, autizma, Daunovog sindroma, multiple skleroze, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize, osobama s višestrukim smetnjama u razvoju, kao i ratnim i mirnodopskim vojnim invalidima i civilnim invalidima rata od I do IV grupe.

Roditelji, staraoci ili hranitelji invalidne dece sa oštećenjima donjih ekstremiteta i karlice, kao i slepe dece takođe mogu da dobiju parking-kartu za invalidne osobe ukoliko dete pohađa školu, fakultet ili je smešteno u ustanovu za dnevni boravak ili ide na rehabilitaciju ili redovan lekarski pregled. Parking-kartice se izdaju i za bračnog ili vanbračnog partnera roditelja, staraoca ili hranitelja, kao i detetu invalidne osobe. Ali u svim ovima slučajevima adresa prebivališta mora biti ista. I naravno, to pravo „pratioci” mogu da ostvaruju samo u prisustvu osobe sa invaliditetom.
Potrebno je da osobe sa invaliditetom koje mogu da ostvare pravo na besplatnu parking-kartu ili njihovi staraoci imaju i prebivalište na teritoriji grada i da su vlasnici ili korisnici vozila, što se dokazuje saobraćajnom dozvolom, to jest ugovorom o lizingu ili kupoprodajnim ugovorom. Vozilo takođe mora imati pančevačku registraciju. Za staraoce je potrebno i rešenje nadležnog centra za socijalni rad o stavljanju pod starateljstvo, odnosno smeštaju u hraniteljsku porodicu.
Sve dodatne informacije i obrazac za prijavu mogu se preuzeti na sajtu Grada ili dobiti u Gradskom uslužnom centru – na uslužnom mestu broj 1 ili 2, gde se i podnose prijave. Podnosioci prijave u ovom slučaju ne plaćaju taksu. Dodatne informacije pruža i Agencija za saobraćaj putem telefona 013/308-713.

(Pančevac)

ED PANČEVO: Isključenja struje za sredu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.