VELIKA ČAST ZA SRBIJU ,,Sablja” jedna od osam serija na Kanskom festivalu

19:40

08.04.2024

Podeli vest:

Printscreen

Serija “Sablja” takmiči se u kategoriji dugog formata na Kanskom festivalu TV serija. Svetska premijera održana je danas u čuvenoj dvorani “Limijer”. Sablja je jedna od osam serija iz celog sveta koje su odabrane za ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju festivala, koji se održava od 5. do 10. aprila.

-Velika je čast za nas da imamo priliku da prikažemo našu seriju u verovatno najznačajnijoj i najpoznatijoj filmskoj sali na svetu. Sama činjenica da će ta sala biti puna sa 2.500 ljudi i da će oni gledati “Sablju” je najveće priznanje o kom sam mogao samo da sanjam – istakao je reditelj serije Vladimir Tagić za RTS.

Glumica Milica Gojković kaže da je prvi put u Kanu i da je cela ekipa presrećna i uzbuđena što ima priliku da predstavi seriju na festivalu u Kanu. U “Sablji” glumi novinarku Danicu, a to je jedna od glavnih uloga.

-Lik Danice je baziran na stvarnim ličnostima i shvatila sam da mi je bila ogromna čast što sam zapravo igrala heroine našeg društva, koje su uradile toliko za naše novinarstvo. Bilo mi je uzbudljivo da gledam i slušam njihove intervjue, a onda i da primenim neke zanimljive detalje u svom liku – objasnila je mlada glumica i dodala da bi volela da što više ljudi, posebno onih mlađih, pogleda seriju jer nas “podseća da smo imali neku snagu da napravimo neke promene”. – Ta snaga zapravo leži u nama – naglasila je Milica Gojković.

Na svetsku premijeru doputovao je i Ljubomir Bandović.

Urednik Dramskog i domaćeg serijskog programa RTS Marko Novaković kaže da je velika privilegija ući u uži izbor od samo osam serija iz celoga sveta. – Ideja jeste potekla od nas i RTS je većinski finansijer ove serije, zbog čega je veoma značajno da se probije barijera i da se nađemo na mapi s drugim mnogo većim produkcijama i paralelno s njima učestvujemo u proizvodnji najkvalitetnijih serija – ističe Novaković.

Obećava da će publika to prepoznati kad bude pogledala seriju.

-Kad bude emitovana, videće se da je “Sablja” kvaliteta kao najeminentnije strane serije i da zaslužuje da se nađe u konkurenciji Kanskog festivala – zaključio je Novaković.

(Pančevac/Serbian times)

ZLATNA SABLJA S BRILIJANTIMA I RUBINIMA, SVETE IKONE S HILANDARA: Jedinstveni muzej na Oplencu čuva srpsku istoriju

OTVORENI ŠESTI STARČEVAČKI DANI KNJIGE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.