VRŠAC: OŠ Paja Jovanović obeležila Međunarodni dan Roma

20:04

10.04.2024

Podeli vest:

Printscreen/RTV Pančevo

Jedinstvo, tolerancija i poštovanje različitosti bila je poruka svečane priredbe koju su povodom Međunarodnog dana Roma pripremili učenici Osnovne škole „Paja Jovanović“ iz Vršca, rekla je Oana Omoran Direktorka OŠ „Paja Jovanović“ Vršac.

Igrali su, pevali su, družili su se, i to je ono što je važno, i to je ono što smo hteli da pokažemo: šta mi u stvari radimo u našoj školi. obeležavamo jedinstvo, drugarstvo, solidarnost, uvažavanje, prihvatanje i promovišemo i negujemo raznovrsnost. Svečanosti je prisustvovao i predsednik Nacionalnog saveta Roma, Dalibor Nakić, koji je izrazio zadovoljstvo ovom inicijativom.

Ovde u školi se oseća duh tog jedinstva i oseća se duh multikulturalnosti koji krasi našu divnu zemlju i grad Vršac. Svakako da je polazna osnova za napredak u oblasti obrazovanja da se naša romska deca u školi osećaju prihvaćeno, prijatno. Bez tog preduslova teško da mogu da ostvare značajna obrazovna postignuća. Ovde se deca osećaju prijatno, nasmejana su, vesela, i imaju prilike da na ovakvim priredbama pokažu svoje potencijale, rekao je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Više od 1000 učenika u oko dvadeset škola u Vojvodini izučava romski jezik, navodi pokrajinska poslanica, Jelena Jovanović. Ona ističe da je očuvanje romskog jezika jedan od najvažnijih ciljeva Roma u Srbiji rekla je Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica i član NSRNM

Ako jedna nacionalna zajednica izgubi svoj jezik, kulturu, tradiciju, običaje, onda gubi svoj identitet. Upravo u Vršcu danas u OŠ „Paja Jovanović se neguje kultura, tradicija, uči se romski jezik, u osnovnim školama. Nama je to i te kako važno, kako bismo očuvali svoj sopstveni identitet .

Pored učenika škole-domaćina, u programu je učestvovala škola „Đura Jakšić“ iz Pavliša i predškolska ustanova „Pčelica“. Ova saradnja dokaz je uspešnog uspostavljanja solidarnosti i tolerancije u obrazovnim ustanovama, ističe Alisa Šajn, koordinator za romska pitanja u Vršcu. Meni je puno srce kada sam videla da i srpska deca pevaju na romskom jeziku, i to ne samo deca osnovne škole, već i predškolci. Mislim da smo pozitivan primer kada je u pitanju oblast obrazovanja, u pogledu inkluzije Roma,rekla je , Alisa Šajn Zamenica predsednika NSRNM i koordinator za romska pitanja u Vršcu.

Povodom Međunarodnog dana Roma na Gradskoj kući u Vršcu istaknuta je romska zastava, a ovaj grad nedavno je izdvojen kao pozitivan primer kada je u pitanju rad na poboljšanju položaja romske populacije. Ove godine je za tu namenu iz budžeta grada izdvojeno 600 000 dinara, navodi Maja Ristić Lažetić, članica Gradskog veća za socijalna pitanja, kazala je Maja Ristić Lažetić,Članica Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja.

Imamo usvojen operativni plan grada Vršca koji podrazumeva sve mere i postupke u cilju unapređenja položaja Roma. To su mere i postupci koji se primenjuju iz različitih oblasti, onih koje su od životne važnosti, kao što su unapređenje socijalne, zdravstvene zaštite, obrazovanja, unapređenje stanovanja .

U školi je organizovano i predavanje na temu istorije Roma i turnir u malom fudbalu. Učesnicima turnira uručene su medalje koje su obezbedili član Gradskog veća za obrazovanje, Miroslav Lepir, i član Gradskog veća za sport i omladinu, Marko Rašić.

(Pančevac/RTV Pančevo)

GRADSKA BIBLIOTEKA Pogledajte kako je Pančevo obeležilo Svetski dan Roma

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.