MRAZ DESETKOVAO VOĆE Meštani Ivanjičkih sela svakog jutra sa strahom ulaze u šljivike i malinjake

15:19

24.04.2024

Podeli vest:

RINA

Ivanjica – Nakon aprilskog snega koji je iznenadio kad mu vreme nije, meštane ivanjičkih sela najviše su zabrinule niske temperature koje su negativno uticale na zasade voća i povrća.

– Šljive su skroz uništene, tako je bilo i prošle godine. Mi uradimo sve što je potrebno, prihranu i zaštitu, ali od mraza nema spasa. Za malinu još uvek nismo sigurni, kakvo je stanje. Ove vremenske neprilike sigurno je osetila, ali još uvek nismo sigurni koliko će to uticati na rod, kažu za RINU meštani ivanjičkog sela Lisa.

Da sam sneg nije velika opasnot, već da su to iksljučivo niske temperature, tačnije one koje se spuštaju ispod nule potvrdili su i stručnjaci.

– Plodovi su formirani i tu temperature od minus jedan već mogu da izazovu problem. Mogu da izazove ili opadanje tih plodova ili da izazovu neka druga oštećenja koja kasnije umanjuju tržišnu vrednost tih plodova. Najavljuje se ovo hladno vreme i narednih nekoliko dana tako da moramo ispratiti situaciju i znaćemo pravo stanje tek za nekoliko dana”, kaže Darko Jevremović iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Kao najranjivije, jevremović ističe koštičavo voće koje je već zametnulo plodove ali i zatim jabučaste voćne vrste.

Kada su u pitanju maline i kupine, osim mehaničkih oštećenja, lomova grana i mladara, ostale štete, kako kaže, neće biti jer te vrste još uvek nisu ušle u fazu cvetanja.

(Pančevac/RINA)

SVE JE UNIŠTENO Aprilski mraz napravio katastrofu u voćnjaku Miroslava iz Prijepolja, šljiva neće biti ni za džem

SMOKVA U APRILU: Čitateljku „Pančevca“ iznenadio preuranjeni plod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.