BEOGRAD: Projekcijom filma filma „Nula kalorija” otvoren Austrijski filmski festival

12:25

26.04.2024

Podeli vest:

Kadar iz filma "Nula Kalorija" (Youtube/Film Movement)

Austrijski filmski festival svečano je otvoren prikazivanjem filma „Nula kalorija” rediteljke Džesike Hausner u bioskopskoj Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKCB).

Otvarajući festival, direktor Austrijskog kulturnog foruma Amadeus Faltajner je istakao da je selektor reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević „napravio poseban i šarolik program”.

Radojević je rekao da mu je veliko zadovoljstvo zbog ponude savremene austrijske kinematografije, a pogotovo zbog dva filma njemu omiljenog reditelja Ulriha Zajdla, koji je jedan od najinteresantnijih evropskih autora u ovom trenutku.

„Filmovi koje ćete gledati na festivalu su veoma precizni, redukovani, nema posebnih filmskih atrakcija. Ali preciznost sa kojom se prepoznaju problemi u savremenom svetu su nešto što izdvaja austrijsku kinematografiju iznad proseka u Evropi u ovom trenutku”, ocenio je Radojević, prenosi Tanjug.

Urednik filmskog programa DKCB-a Ivan Aranđelović je ocenio da je u Srbiju dobrodošao austrijski film, koga „otkrivamo iz godine u godinu, a ovaj festival raste”.

U filmu „Nula kalorija” Mia Vasikovska igra nastavnicu predmeta „Svesna ishrana” u elitnoj školi, gde postepeno uvlači učenike u apsurdan i opasan kult iz kojeg ne mogu ili ne žele da pobegnu.

U glavnom programu festivala su i filmovi „Sparta” i „Rimini” Zajdla, „Porodična večera” Petera Hengla i „Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj.

Festival će biti zatvoren 28. aprila (18 č.) u DKCB-u premijernom projekcijom filma „Rikerl” reditelja Adrijana Gojgingera i potom mini koncertom Vudua Jurgensa, muzičara i glavnog glumca u ovom filmu, koji će učestvovati i u razgovoru s publikom.

„Austrijski filmski festival 2024” traje od 24. do 28. aprila u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, pod sloganom „Imagine: Film”.

(Pančevac/Politika)

KANSKI FESTIVAL: Vladimir Perišić izabran za člana žirija u kategoriji dveju nagrada

Grad podržava mlade talente: Dušan ide na takmičenje u Indoneziju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.