SEDNICA SKUPŠTINE Vučević duže od tri sata izlagao ekspoze

Vlada koju ću voditi biće vlada kontinuiteta . Naša država je ušla u fazu progresivnig razvoja, bez premca.

17:00

01.05.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS

Počela je Prva posebna sednica u Četrnaestom sazivu i to sa jednom tačkom dnevnog reda – izbor Vlade Srbije i polaganje zakletve predsednika i članova. Sednicu je sazvala predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

Predsednica Skupštine na početku je rekla da sednici prisustvuje 195 poslanika. Ona je istakla da će parlament danas raditi duže od 18 časova.

Gromoglasan aplauz za Vučevića
Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević iznosi program vlade i predlaže sastav vlade.

– Vlada koju ću predvoditi biće u najvećem mogućem smislu vlada kontinuiteta. Naša država je ušla u fazu progresivnig razvoja, bez premca. Ne možemo da kažemo da nas se ne dotiču dešavanja u svetu. Govoriti o spoljnoj politici danas, svakako nije lako. Upravo zbog bura i oluja, spoljna politika mora biti utemeljena na političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti. Mir za nas nema cenu. Kada je u pitanju naš region, doprinos Srbije miru i stabilnosti. Punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije. Naporno ćemo raditi na njegovom dostizanju. Ipak, na samoj EU i članicama je da konačno otvore vrata.

Skupštinski Odbor za administrativna pitanja konstatovao je ostavke poslanika koji prelaze u izvršnu vlast. Razmatrane su ostavki koje su na funkcije narodnog poslanika podneli Dejan Ristić, Zlatibor Lončar, Jelena Žarić Kovačević, Tatjana Macura, Petar Petković, Anro Gujon, Milan Krkobabić, Novica Tončev, Slavica Đukić Dejanović i Usame Zukorlić.

To ne znači da smo spremni na zanemarivanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima. Posebno bih istakao značaj strateškog odnosa Srbije sa Kinom. Naša pozicija prema Kini neće se menjati. Srbija se neće odreći prijateljstva sa Rusijom. Za nas je teritorijalni integritet Ukrajine neprikosnoven – kazao je Vučević.

– SAD su svetska sila, naravno da je u našem interesu da gradimo najbolje odnose sa njima. Čvrsto verujem da naši odnosi mogu biti na visokom nivou. Spoljna politika imaće utemeljenje u nacionalnim interesima Srbije – rekao je Vučević.

– Buduća vlada će nastaviti sa intenzivnim ulaganjima u Vojsku Srbije.

Mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević izjavio je da su za Srbiju dva ugaona kamena u spoljnoj politici – politička nezavisnost i vojna neutralnost, kao i da ta vlada neće odustati od poštovanja principa Ujedinjenih nacija.“Naš straški cilj je punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU). Godinama nas opretrećuju novim krierijumima“, rekao je Vučević, pozivajući EU da „otvori svoja vrata“.

On je sumirao da će se spoljna politika temeljiti na očuvanju nacionalnih interesa, odnosno teritorijalnog integriteta i razvojnih potencijala.

Kako je rekao, „neki žele da Srbiju ponize tako što bi priznala nezavisnost takozvanog Kosova i uvela sankcije Rusiji“, ali je takve zahteve odmah i odbacio: „nećemo sebe poniziti“. On je istakao da mir za Srbiju nema cenu kao i da bez toga ne bi bio moguć ni njen dostignuti ekonomski napredak, kao i da se sve čini da se mir sačuva. „Ali postoj crvena linija – ne možemo žrtvovati živote naših ljudi“, naglasio je Vučević.

Mandatar Miloš Vučević rekao je juče  da će trećinu ministara činiti oni koji nisu bili u sastavu poslednjeg kabineta Ane Brnabić. RTS će na Prvom programu prenositi podnošenje ekspozea mandatara Miloša Vučevića.

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u Vladi.

Vučević je predložio i da nova Vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

Mandatar je za članove Vlade predložio:
Siniša Mali – prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija,

Ivica Dačić – potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Irena Vujović – potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine i vodoprivrede,

Aleksandar Vulin – potpredsednik Vlade,

Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Dubravka Đedović Handanović – ministarka rudarstva i energetike,

Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine,

Maja Popović – ministarka pravde,

Jelena Žarić Kovačević – ministarka državne uprave i lokalne samouprave,

Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,

Bratislav Gašić – ministar odbrane,

Marko Đurić – ministar spoljnih poslova,

Tanja Miščević – ministarka za evropske integracije,

Slavica Đukić Dejanović – ministarka prosvete,

Adrijana Mesarović – ministarka privrede,

Aleksandar Martinović – ministar poljoprivrede,

Zlatibor Lončar – ministar zdravlja,

Nemanja Starović – ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Milica Đurđević Stamenkovski – ministarka za brigu o porodici i demografiju,

Zoran Gajić – ministar sporta,

Nikola Selaković – ministar kulture,

Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu,

Jelena Begović – ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija,

Husein Memić – ministar turizma i omladine,

Dejan Ristić – ministar informisanja i telekomunikacija,

Darko Glišić – ministar za javna ulaganja,

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura – ministri bez portfelja, rekao je Vučević na konferenciji za medije posle sednice Predsedništva SNS-a.

Mandatar za sastav Pokrajinske vlade biće Maja Gojković, izjavio je Vučević.

+

Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena.

„Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude deo jedinstvenog tima, jer ne sme da bude konfederacija ministara“, dodao je Vučević.

O programu Vlade i izboru članova glasa se u celini
Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Vladu čine predsednik Vlade, jedan ili više potpredsednika i ministri, a može imati i ministre bez portfelja.

Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru Vlade, na predlog kandidata za predsednika Vlade.

Mandat Vlade Srbije teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

Zakletva glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Dosadašnju Vladu, koju je predvodila Ana Brnabić, činilo je 25 resornih ministara i tri bez portfelja. Brnabićeva se na funkciji premijerke nalazila u tri mandata od 29. juna 2017. godine.

VUČEVIĆ U EKSPOZEU: Vojni rok će trajati do četiri meseca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.