OTVORENA VRATA U GRADSKOJ BIBLIOTECI: Studenti FILOZOFSKOG FAKULTETA ugostili pančevačke maturante 

14:30

31.05.2024

Podeli vest:

Privatna arhiva

U pančevačkoj Gradskoj biblioteci održana su otvorena vrata Filozofskog fakulteta i FASPER-a (Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu), na kome su domaćini pančevačkim srednjoškolcima bili studenti ovih univerzitetskih ustanova.

Naime, predavanje namenjeno srednjoškolcima, pre svega učenicima treće i četvrte godine koji su želeli da saznaju nešto više o ovim fakultetima, osmišljeno je na takav  način da su budući studenti mogli da saznaju iz prve ruke kako to izgleda biti student i šta mogu da očekuju tokom univerzitetskog obrazovanja.

Poziv maturantima uputila je sekcija psihologije ,,Klub ljubitelja psihologije” pančevačke Gimnazije ”Uroš Predić”, koju vodi profesorka Tamara Todorović.

Svoja saznanja i iskustva prenele su tri studentkinje Filozofskog fakulteta sa različitih smerova: pedagogije, andragogije i psihologije i jedna apsolventkinja s FASPER-a sa smera za podršku osoba sa intelektualnim smetnjama.

Ovo nije bilo klasično, stručno predavanje o fakultetima, već su domaćini  otvoreno govorile s učenicima i o tome kako izgledaju njihovi studentski dani, šta mogu da očekuju tokom studiranja, kakvi su profesori i da li je teško spremiti ispite. 

Tijana Jovičić, studentkinja druge godine psihologije kaže da je tokom predavanja  bilo opušteno. Drago joj je bilo što su studenti postavljali pitanja. 

– Upravo sam se i odlučila da dođem danas zbog tog nekog zadovoljstva što mogu da pomognem nekome, bar malo, oko stresa i upisa na famoznu psihologiju, jer znam koliko je mene to bio stresan period i koliko mi je svaka podrška značila. Pokupila sam par stvari sa otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu, gde sam prošle godine volontirala i donela neke knjige koje su mi bile od pomoći pri spremanju prijemnog. Prezentacija je imala svega tri slajda sa nekim najbitnijim temama i gorućim pitanjima budućih brucoša tako da nije ni priprema nje oduzelo previše vremena. Više sam se oslanjala na tu svoju propratnu priču uz slajdove i da što bolje prenesem svoje utiske – rekla je Tijana.

Nina Pavlović, studentkinja druge godine pedagogije, kaže da je uživala u druženju sa sugrađanima i u tome što je mladim ljudima koji se interesuju za nauke pokušala da dočara šta pedagogija predstavlja, kakve mogućnosti pruža, koji je njen značaj, šta su to, pre svega, prednosti, ali i mane, studija.

Aleksandra Nikolić, studentkinja četvrte godine andragogije, kaže da ne voli javni nastup, ali da nije imala problem da održi predavanje.

Apsolventkinja, Tatjana Jović, predstavila je zvaničnu prezentaciju FASPER-a, sve smerove na njihovom fakultetu mimo onog koji ona završava. Ukazala je na savremeni pristup studiranja, a posebno je naglasila značaj realizacije stručne prakse.

Na skupu u Biblioteci najviše je bilo đaka Gimnazije i Medicinske škole. Prema rečima maturanata veoma su zadovoljni atmosferom, predavanjima i znanjem koje su prikupili. Kako kažu, ova saznanja olakšaće im da se opredele za određeni smer, i mnoge je ohrabrilo da nastave da guraju ka svojim ciljevima i dalo im je „vetar u leđa“ za sve ono što im predstoji u narednom periodu.

(Z.S)

STARTOVAO JAVNI ESCOE PROJEKAT: 29 zgrada iz Sodare, Strelišta i užeg centra Pančeva na listi za sanaciju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.