Kako hlorofil pomaže jetri u eliminaciji otrova iz tela

18:58

14.06.2024

Podeli vest:

Pixabay

Nesumnjivo ste čuli za hlorofil i verovatno znate da biljke ne bi mogle da funkcionišu bez njega. Ipak, da li ste znali kako hlorofil može biti koristan i za ljude?

Kao što smo još iz biologije učili, hlorofil je vrsta biljnog pigmenta koji je odgovoran za apsorpciju svetlosti u procesu fotosinteze, kojom se stvara energija. Osim održavanja biljnog života, ispostavilo se da je hlorofil povezan sa mogućnostima prirodne prevencije raka, da može da štiti DNK od oštećenja izazvanih toksičnim plesnima kao što je aflatoksin, i može da pomogne u procesu mršavljenja.

Hlorofil se nalazi u svim zelenim biljkama, uključujući lisnato i drugo povrće koje obično jedemo, a ima ga i u nekim vrstama algi ili bakterija.

Biljke i alge koriste hlorofil za „hvatanje“ sunčeve svetlosti koja je potrebna za fotosintezu, zbog čega se hlorofil smatra „helatom“.

U prirodi postoje dva glavna oblika hlorofila: hlorofil-a i hlorofil-b. Postoji mala razlika između ta dva tipa, u suštini svaki apsorbuje sunčevu svetlost na različitim talasnim dužinama.

U biljkama koje sadrže hlorofil, postoji odnos 3:1 hlorofila-a (plavkasto-crna čvrsta supstanca) i hlorofila-b (tamnozelena čvrsta supstanca), a oba „rade“ zajedno i vidljivi su kao tamnozeleni pigment.

Dok je hlorofil potpuno prirodan, slična polusintetička smeša koja se zove hlorofilin se pravi u laboratorijama i koristi se u suplementima. Takvi suplementi postoje više od 50 godina i obično se koriste za lečenje rana na koži i kod problema sa varenjem.

Veruje se da suplementi hlorofilina pomažu u neutralizaciji oksidanata, što znači da efikasno smanjuju oksidativna oštećenja izazvana faktorima kao što su loša ishrana, hemijski kancerogene materije, izlaganje UV svetlu i zračenje.

Hlorofil i detoksikacija jetre

Hlorofil može da zaštiti zdrave ćelije i telesno tkivo tako što povećava enzime druge faze biotransformacije. Oni su važni jer jačaju zdravlje jetre a stoga i prirodnu eliminaciju potencijalno štetnih toksina iz tela.

Neke rane studije koje su uključivale životinje, pokazuju da hlorofilin može smanjiti rizik od oštećenja jetre izazvanih aflatoksinom ili od raka jetre povećanjem aktivnosti ovih enzima.

(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.