ZAJEDNIČKI TAG KASNI TUĐOM KRIVICOM: „Putevi Srbije“ završili posao, čekaju se susedi da se usaglase sa sistemom

20:00

13.06.2024

Podeli vest:

printscreen/RTS

Naši vozači sa srpskim tagom od prošle nedelje mogu bez zaustavljanja da prolaze na naplatnim rampama u Crnoj Gori, dok jedinstven sistem za plaćanje putarine sa Grčkom i Hrvatskom još nije u funkciji. Najavljeni rokovi su probijeni, a zvaničnu informaciju kada bi mogao da proradi nismo uspeli da dobijemo, jer u „Putevima Srbije“ ističu da sve zavisi od toga kada će u tim zemljama završiti svoj deo posla.

Posle kritika koje su od resornog ministra Gorana Vesića stigle na račun ovog preduzeća zbog neispunjavanja obećanja u vezi sa početkom funkcionisanja zajedničkog taga sa našim susedima, u „Putevima“ ne žele više da govore o datumima.

– Ništa nije do nas, čekamo da se oni usaglase sa nama i da okončaju sve što je potrebno da bi integrisani sistem funkcionisao na njihovoj teritoriji – objašnjava za „Novosti“ direktor ovog preduzeća Zoran Drobnjak. – Kada u Hrvatskoj i Grčkoj završe taj posao, onda ćemo moći da najavimo početak rada.

On navodi da bi to trebalo da bude uskoro, kao i da se vrlo brzo očekuje jedinstvena naplata i sa Republikom Srpskom. Povodom ocene ministra Vesića da bi zbog probijanja najavljenih rokova neko u „Putevima“ morao da podnese ostavku, Drobnjak ukazuje da nema razloga za tim, jer propusta nema u tom preduzeću, već oni sve vreme čekaju da posao završe nadležni u zemljama regiona koje treba da se usaglase sa sistemom. Zajednički tag sa Crnom Gorom je trebalo da bude u funkciji još prošlog septembar, a onda je najavljeno da će biti 15. aprila, a proradio je 4. juna. Sa Hrvatskom je trebalo da bude pušten u rad 15. maja, a sa Grčkom 1. juna.

Od prošle godine već radi integrisana putarina sa Severnom Makedonijom, a zajednički tag koristi više od 50.000 korisnika samo iz Srbije. Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je razvilo platformu TOLL4ALL koja predstavlja jedinstveni sistem naplate putarine preko koga je moguće povezivanje naplatnih sistema više zemalja. Platforma donosi velike benefite za građane. Naši vozači ne moraju da kupuju poseban tag za svaku zemlju kroz koju prolaze, već sa onim koji koriste za elektronsko plaćanje putarine u Srbiji, plaćaju putarinu i u zemljama sa kojima funkcioniše integrasani sistem. Prolazi se bez zaustavljanja na naplatnim stanicama, a putarina im se naplaćuje sa platne kartice. Ovo je posebno značajno u vreme turističke sezone kada su velike gužve.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.