JUŽNI BANAT: Povećan broj obolelih od hepatitisa

Broj obolelih od hepatitisa u Južnobanatskom okrugu sa tri skočio za godinu dana na 17 slučajeva. Ipak, kako poručuju iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo, takvo povećanje rezultat bolje dijagnostike i obima testiranja.

13:24

31.07.2024

Podeli vest:

Foto: Pixabay
Testiranje na vreme - bolji izgledi u lečenju

Svetski ili međunarodni dani prigodna su prilika da se podsetimo i problema društva na celoj planeti, pa i raznih bolesti koje i dalje muče čovečanstvo. Jedna od njih je i hepatitis, jer se beleži povećanje broja smrtnih ishoda, te je Svetski dan borbe protiv ove bolesti 28. jula protekao pod sloganom „Vreme je za akciju”. Tim povodom je i pančevački Zavod za javno zdravlje skrenuo pažnju i na to koje su mere prevencije protiv hepatitisa, a izašao je i s podatkom da je na teritoriji južnog Banata, za koji Zavod sakuplja podatke, povećan broj obolelih u 2023. godini.

„Vreme je za akciju“ – slogan ovogodišnjeg Svetskog dana borbe protiv hepatitisa

Zabeleženo je sedamnaest slučajeva hepatitisa, što je znatno više nego 2022. godine, kada je prijavljeno da je kod tri osobe konstatovano oboljenje. Ali, prema saopštenju Zavoda, nema mesta panici i zabrinutosti jer je ovaj broj rezultat obimnijeg testiranja i bolje dijagnostike. Hepatitis C je registrovan kod dvanaest, hepatitis B kod četiri, a akutni hepatitis B kod jedne osobe, dok smrtnih ishoda nije bilo. Povećanje broja obolelih od više tipova hepatitisa i u Srbiji takođe se tumači boljom evidencijom, testiranjem i ranom dijagnostikom. A čak pet osoba je umrlo od posledica obolevanja od ove bolesti.

Pošto je slogan obeležavanja Dana borbe protiv hepatitisa ove godine „Vreme je za akciju”, i pančevački Zavod je upozorio da je najbitnije da pažnju posvetimo testiranju i lečenju hepatitisa, ali i vakcinaciji.

Kalendar imunizacije

Pošto infekcija u najmlađem uzrastu značajno vodi ka hroničnoj bolesti i kliconoštvu, preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da deca prime prvu dozu vakcine u najranijem uzrastu. I kod nas je vakcina protiv hepatitisa B uvrštena u Nacionalni program imunizacije novorođenčadi i odojčadi, tako da je Pravilnikom o imunizaciji određeno davanje vakcine u tri doze:
– I doza 24 sata po rođenju;
– II doza mesec dana posle prve doze;
– III doza šest meseci posle prve doze.
Imunitet posle potpune imunizacije, koja podrazumeva primljene sve tri doze vakcine, trajan je, tako da kod dece i odraslih s normalnim imunitetom buster doze nisu potrebne. Imunizacija protiv hepatitisa B sprovodi se inače i kod zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, učenika medicinskih škola, kao i studenata, zatim polnih partnera HbsAg pozitivnih, štićenika socijalnih ustanova i ustanova za smeštaj lica ometenih u razvoju.

(Pančevac)

„TORLAK” POSTAJE EKSKLUZIVNI DISTRIBUTER VAKCINE PROTIV HEPATITISA BE Ministarka Begović: Očekujem da Institut postane i proizvođač ove vakcine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.