PRASETINA 2.000, A JAGNJETINA 2.700 DINARA: Čačanski pečenjari u sezoni slava imaju pune ruke posla
Na kraju meseca pančevačka Zelena pijaca malo praznija, a cene diže suša.
Na kraju meseca pančevačka Zelena pijaca malo praznija, a cene diže suša.
– Neće da valja. Ne znam da li da krenem već sa pravljenjem ajvara. Jer već se bere druga ruka paprike. Tako kažu proizvođači.
– Šta ti to znači? Da već beru drugi rod? Da je neće biti tamo do sredine, kraja septembra?
– Nema. Drugi rod se skine i nema više. Završiće brzo. A skupa mi je i dalje, čak i na kvantašu.
– Pa za koliko je prodaju ovde po tezgama.
– Ona od koje bi se pravio ajvar je i do 250, a može da se nađe i za 200.
– Pa da li će onda ajvar da ti bude i 2.000 dinara, a možda i 1.500? Ako si prodavala prošle godine i za 1.000.
– Ne znam, videću.
Tako je išao dijalog između Alise i Slađe – klijentkinje i njene omiljene piljarke, od koje kupuje i povrće, pa i spremljenu zimnicu, poslednjeg dana avgusta na pančevačkoj Zelenoj pijaci.
– Kupila sam prošle godine tri tegle ajvara od Slađe za po 1.000 dinara i nisam se pokajala. Za nas dvoje u kući je to bilo dovoljno. Oni koji pojedu celu teglu čim je otvore, moraju sami da ga prave. Jedne godine sam to radila i nisam se baš proslavila jer potrebno je tu i dosta strpljenja. A ne znam i kad bih. Ne mogu da uzmem tri dana slobodno sa posla samo da bih pravila ajvar – smeje se Alisa dok nam objašnjava da će biti spremna da ajvar plati i do 1.300 dinara.
Mogao se ajvar prošle godine doduše naći i za 600 dinara, ali onaj pravljeni od kuvane, a ne pečene paprike. Za ajvar od pečene paprike, kako red i pravi ukus ovog specijaliteta nalažu, trebalo je dati bar 800 dinara.
A na pitanje reporterke zašto su jabuke 100, pa i 150 dinara, Milena prodavačica odgovara da joj vreme još nije.
– Tek počinju. A ne znam ni da li ćemo nečega uopšte imati. Sve je ubila suša – vajka se Milena.
Pijaca je bila malo praznija nego prethodnih nedelja. Vikend je na nesreću pao baš pred platu i penziju.
Ipak, dok sunce i dalje prži po pančevačkoj Zelenoj pijaci, očigledno je da počinje da se razmišlja ipak i o jeseni i dugoj zimi. Bar oni koji misle da su mravi.
– Suša je sve pojela.
– Pa jeste. Pre neki dan kao pala kiša. Bilo samo nekoliko kapi.
– Kad se malo zamisliš. Narod uopšte nije svestan šta se dešava. Nećemo imati šta da jedemo. Sve gori. Sve je ubila suša. Kiše i dalje nema.
– Pa moraćemo da se prilagodimo novim uslovima, kao u tropima. Da zalivamo i skidamo dve žetve.
– Ne ide to tako. I oni koji zalivaju, šta vredi. Ti kao navodnjavaš iz sistema, a ono dole sve kuva. Zalivaš uveče, ali je temperatura ista kao i tokom dana. Samo skuvaš i koren i biljku.
Tako je tekao dalje razgovor između Slađe i Alise.
A možda je lakše i ne misliti na jesen i zimu koji neumitno stižu. Baš kao cvrčak. Jer ko peva, zlo ne misli.
Cene povrća
Krompir – 100 dinara
Batat – 350 dinara
Crni luk – 80-100 dinara
Crni luk mladi – 3 za 100 dinara
Beli luk – 40 glavica ili 3 za 100 dinara
Šargarepa – 150-200 dinara
Kupus – 90-100 dinara
Kelj – 200 dinara
Pasulj – 450-600 dinara
Paradajz – 100-180 dinara
Čeri paradajz – 400 dinara
Krastavci – 100-120 dinara
Paprika babura – 200-220 dinara
Paprike crvene – 200-250 dinara
Paprika crvena šilja – 100-150 dinara
Paprika zelena šilja – 100-150 dinara
Ljuta papričica – 3 komada za 100 dinara
Spanać – 350-400 dinara
Tikvice – 80-100 dinara
Patlidžan – 120-150 dinara
Boranija – 280-300 dinara
Zelen – 200-300 dinara
Zelena salata – 100-120 dinara
Kukuruz – 3 za 100 dinara
Cene voća
Grožđe – 250 dinara
Šljive – 80-120 dinara
Breskve – 120-150 dinara
Jabuke – 100-150 dinara
Kruške – 150 dinara
Lubenice – 50-60 dinara
Dinje – 90-100 dinara
Pomorandže – 200-280 dinara
Limun – 280-300 dinara
Sušeni i orašasti proizvodi
Suve šljive – 500 dinara
Suvo grožđe – 600 dinara
Sušene kajsije – 1.200 dinara
Sušene smokve – 800 dinara
Mak – 700 dinara
Sušena tucana paprika – 1.500 dinara
Venčić ljute crvene paprike – 500 dinara
Slatke sušene paprike za punjenje – 10 komada 250 dinara
Orasi – 1.000-1.200
Lešnici – 1.300
Bademi – 1.000
Rasad jesenji
Dan i noć – 60 dinara
Ukrasna detelina – 250 dinara
Ljuta paprika – 150 dinara
Hrizanteme – 200-350 dinara
(Pančevac/ N. S.)
Suša obrala i kukuruz u južnom Banatu
Srpski voćari u problemu: Nove šljive stižu za berbu, a u sušarma još ima zaliha