Dolovke spremne za Štrudlijadu

Katica Smiljković, predsednica udruženja, kaže da su štrudle zaštitni znak sela i da to nije slučajno

09:47

10.09.2024

Podeli vest:

Foto: G.J.

U Dolovu će se u subotu 14.septembra održati 25.„Štrudlijada”, a vredne žene iz udruženja „Dolovke” završavaju pripreme za ovu veoma lepu manifestaciju.

Katica Smiljković, predsednica udruženja, kaže da su štrudle zaštitni znak sela i da to nije slučajno:

– Stare recepte smo nasledile od naših baka koje su pravile ovaj kolač bez merenja raznih sastojaka. I mi sad već ponekad tako radimo, jer smo stvarno dobre u svom poslu. Nema ništa lepše od mirisa vrućih štrudli i to je naš brendirani proizvod kojim se ponosimo. Najstarije su štrudle sa rogačem , koje su u poslednje vreme sve traženije, tu su tradicionalne štrudle sa makom, ali i sa orasima i razne druge sa voćem- kaže Katica.

Da bi se ispekla jedna štrudla neophodno je oko 20-tak minuta, a svaka domaćica ima i neki svoj tajni recept:

– Sve zavisi ko ima kakav šporet i od toga zavisi koliko dugo će se peći štrudla. Ja imam veliki pleh i od jednog komada mogu da isečem i do 22 parčeta. Štrudle su veoma zahvalne za jelo, jer bzo mogu da vas zasite, a mi ih pravimo tako da budu bogate filom koji se uvek hladan postavlja u testo-ističe Katica.

U Udruženju „Dolovke” brinu i o naslednicama i svake godine učlane i nove mlade žene koje će prenositi dalje tradiciju pravljenja štrudli u selu. Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za subotu u 10 sati i očekuju se brojna udruženja žena iz čitave Vojvodine koje će predstaviti svoje proizvode i nema sumnje da će tog dana Dolovo mirisati na štrudle s makom i rogačem.

(Pančevac/G.J.)

ŠTRUDLIJADA U DOLOVU 14. SEPTEMBRA Manifestacija će biti promovisana i u Pančevu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.