Starčevo: Dom kulture organizovao šetnju „Tragovi prošlosti“

12:10

19.09.2024

Podeli vest:

Foto: Jelena Šic

Dom kulture u Starčevu najavio je niz inovativnih programa povodom obeležavanja Dana evropske baštine i obeležavanja 260 godina od osnivanja Banatske vojne granice.

Prvi u nizu tih događaja održan je, nakon odlaganja zbog lošeg vremena, u utorak, 17. septembra, kao jednočasovna šetnja pod nazivom „Tragovi prošlosti u centru Starčeva”.

Direktor starčevačke ustanove i član pomenutog udruženja Marko Ivošević napominje da su građani mogli su kroz šest povezanih priča da saznaju neke detalje iz istorije svog mesta i uvere se u vidljive tragove toga.

– Prva tema bila je vezana za nastanak Doma kulture, pa je tako prikazana između ostalog i šina iz 1890 godine, koja je ugrađena u stepenište naše ustanove kulture i poreklom je iz najveće austrougarske železničke fabrike koja se nalazila u Rešici. Zatim smo obišli spomenik u centru koji je posvećen Narodno-oslobodilačkoj borbi i Starčevačkoj republici, kao i spomen ploču na streljane saborce koji su dali svoje živote tokom NOB-a. Kroz ove dve celine osvešćena su burnija vremena istorije mesta – navodi direktor Doma kulture.

Grupa zainteresovanih građana je zatim posetila centralni park koji ispod manjeg uzvišenja u raskrsnici staza krije trag prošlosti o đermu iz vremena Banatske vojne granice, a kasnije i pumpi koja je bila u upotrebi do sedamdesetih godina prošlog veka.

– Obišli smo i lokalnu pijacu gde dve obližnje kuće čuvaju trag nekadašnjih predratnih adresa. Za sam kraj, kao šestu celinu, posetili smo crkvu Svetog Maurica, gde se govorilo o zameni tornja, ali i o urbanističkim osnovama razvoja starčevačkog trga u prethodna skoro dva i po veka. Šetnja je praćena ilustracijama koje su dodatno upotpunjavale priču – ističe Ivošević.

Dom kulture realizovao je program u saradnji s lokalnim udruženjem „Pagus”, koje se već gotovo 10 godina bavi izučavanjem lokalne kulturne baštine.

(Pančevac/J. Filipović)

Starčevo: Sutra šetnja „Tragovi prošlosti centra Starčeva“

STARČEVO: Održana sedma „Čajanka“ u muzeju uz mnogo zanimljivih priča

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.