ZABAVNO I EDUKATIVNO DRUŽENJE U Gerontološkom centru obeležen Međunarodni dan starijih osoba

08:34

02.10.2024

Podeli vest:

Foto: Printscreen/RTV Pančevo

Gerontološki centar Pančevo i ove godine je obeležio prvi oktobar – Međunarodni dan starijih osoba – zanimljivim programom namenjenim korisnicima centra.

Po tradiciji, proslava je podrazumevala edukativno predavanje koje je za njih pripremila dr Dubravka Nikolovski iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo. Tema edukacije bila je „Dostojanstveno starenje“, što je ujedno i moto ovogodišnjeg praznika starih, a cilj joj je bio ukazivanje na zdrave životne izbore u poznom dobu, navodi doktorka Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda.

Ono što je za nas bitno je da akcenat stavimo na aktivno starenje, na brigu o fizičkoj aktivnosti u poznim godinama, kao i na prevenciju u pogledu ishrane. Sve ono što mogu sami da urade za zdravlje, ali najviše naglašavamo važnost aktivnog života: vežbanja i rekreacije u starijim godinama.

Pored predavanja, naši stariji sugrađani imali su priliku da čuju i nekoliko pesama o starosti, koje je napisao i sa prisutnima podelio jedan od korisnika, Stojilo Jovanović. Kako saznajemo od autora, trenutno piše poetsku zbirku posvećenu upravo Gerontološkom centru i životu u najstarijem dobu.

Korisnici Gerontološkog centra svaki put sa radošću učestvuju u različitim manifestacijama, istakla je Tanja Lukić, direktorka Gerontološkog centra Pančevo.

Vrlo smo srećni i ushićeni. Izuzetno sam ponosna na sve korisnike, jer su se trudili da ravnopravno doprinesu radu i pripremi svih programa. To je dokaz značaja međugeneracijske solidarnosti i saradnja. Apsolutno smo na sebi svojstven način poništili i i dalje poništavamo sve stereotipe koji su vezani za starenje i starost.

Budući da je ceo mesec oktobar posvećen starijim licima, predavanje je bilo samo početak zanimljivih aktivnosti u Gerontološkom centru Pančevo. Već u toku ove nedelje u Centru će, uz mnoge zvanice i bogat program, biti organizovan „Etno dan“, a do kraja meseca su u planu učešća u mnogim manifestacijama i aktivnostima – obeležavanju Dečije nedelje, Festivalu mentalnog zdravlja, „Danima ruja“, i drugim.

Međunarodni dan starijih obeležen u Vojlovici

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja za žitelje Mesne zajednice Vojlovica organizovala je proveru šećera u krvi i merenje krvnog pritiska.

(Pančevac/RTV Pančevo)

VESELO U GERONTOLOŠKOM CENTRU U PANČEVU: Ovako izgleda igranka za veterene

BONUS VIDEO

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.