IN MEMORIAM: Preminula naša Pančevka Slobodanka Đordan, prva ministarka životne sredine

Pančevka Slobodanka Đordan (1948–2024) ostaće upamćena kao jedina pančevačka ministarka, ali i kao konstruktivni sagovornik i novinara i ekoloških aktivista

14:52

02.10.2024

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

U 76. godini, posle duže bolesti, preminula je Slobodanka Đordan, koju će Pančevo prvenstveno pamtiti kao svog prvog ministra u eri višestranačja, a zajedno sa Srbijom i kao prvog ministra zaštite životne sredine tada Savezne Republike Jugoslavije.

U tom periodu, od 1993. do 1994. godine, glasnije i jasnije govorilo se o zagađenju, nicali su ekološki pokreti, u čemu je prednjačilo Pančevo. Ali i novinari i ekološki aktivisti, i pored čestog neslaganja, ipak će kasnije Slobodanku Đordan pamtiti kao otvoreniju i spremniju za razgovor, mnogo više nego neki njeni sledbenici u ministarskoj fotelji. Jer i Slobodanku, koja je u Pančevo stigla iz Negotina, a posle studija u Beogradu, očigledno je zaintrigiralo stanje životne sredine u našem gradu.

Radila je najpre u nastavi kao profesor geografije, a potom je problemima životne sredine počela da se bavi u Opštini Pančevo, da bi i doktorirala na Prirodno-matematičkom fakultetu sa tezom „Životna sredina Pančeva – stanje, prognoza razvoja i monitoring”. Istorija Pančeva i Srbije potom će krenuti drugim tokom, o ekologiji se manje govorilo, a Slobodanka Đordan otišla je da radi u Zavodu za zaštitu prirode, potom u „Srbijašumama”, da bi od 1997. do 2002. godine vodila projekat „Etno-selo Koštunići”, posle čega se penzionisala.

O sebi nije mnogo govorila, pa u sećanju na našu prvu ministarku neka ostane zabeleženo da je rođena 1948. godine u selu Rogljevo kod Negotina, u kojem je završila gimnaziju. Diplomirala je geografiju 1970. na Prirodno-matematičkom fakultetu, a kao odličan student primala je i univerzitetsku stipendiju. Dok je radila kao prosvetni radnik u Pančevu, uspela je da završi i magistarske studije, a potom i da doktorira kao uposlenik u Sekretarijatu za urbanizam u Opštini Pančevo, gde će biti i prvi sekretar Sekretarijata za životnu sredinu. Sa liste SPS-a izabrana je za narodnog poslanika 1991, a u Skupštini Srbije bila je i na čelu Odbora za zaštitu životne sredine 1992. Naredne dve godine biće ministarka zaštite životne sredine, a do penzije će brinuti i dalje o životnoj sredini u Zavodu za zaštitu prirode i „Srbijašumama”, kao i o projektu „Etno-selo Koštunići”.

Poslednjih godina Slobodanka se hrabro borila sa opakom bolešću, ali su je Pančevci koji su je sretali u šetnji sa suprugom Ristom uvek viđali nasmejanu. Bila je i posvećena majka dvoje dece i baka četvoro unučadi. Ovom prilikom, u svoje ime i u ime građana Pančeva, izražavamo iskreno saučešće porodici, a Pančevo će se sigurno sećati svog prvog ministra, i prve i jedine svoje ministarke.

(Pančevac)

PREMINULA RADMILA ŽIVKOVIĆ Legenda srpskog glumišta umrla u 72. godini posle duge i teške bolesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.