UPOZORENJE RHMZ! Srbiju očekuje promena vremena! Evo kada će pasti prvi sneg

12:00

15.10.2024

Podeli vest:

Pančevac

Još sutra nas očekuje suvo i stabilno vreme, a u drugoj polovini sedmice biće promenljivo i vetrovito, ponegde uz kišu, najavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Od četvrtka do nedelje biće umereno do pretežno oblačno, ponegde s kišom, uglavnom na zapadu i jugu zemlje, a u košavskom području vetrovito sa umerenim i jakim jugoistočnim vetrom, koji će dostizati udare olujne jačine (hladna košava), objavio je RHMZ.

Do srede biće suvo i stabilno vreme sa maksimalnom temperaturom oko i malo iznad proseka, od 17 do 24 stepena Celzijusa.

Dominacija sprege dva anticiklona u atmosferi

Ovo znači da će na planinama biti toplije nego u nizijama i to upravo zbog jake hladne košave koja će negde imati udare i do 100 km na čas.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da ove godine usled promene atmosferske cirkulacije na planeti Zemlji imamo umereno-kontinentalni tip klime i vreme u kom dominira sprega Azorskog i Sibirskog anticiklona.

– Prema IRIE modelu nema promene u vremenskoj prognozi i očekujem da sledeće nedelje budemo pod uticajem ogranka Sibirskog, a nedelju kasnije Azorskog anticiklona. Vidim da je ovih dana borba za svaki stepen gore ili dole, zato se opustite i uživajte u ranom jesenjem vremenu – rekao je Ivan Ristić.

Dugoročna vremenska prognoza za jesen i zimu 2024/2025. u Srbiji podseća na prognoze od pre 10 i više godina kada su temperature i padavine bile u skladu sa kalendarom, a prema orjentacionoj prognozi prof. dr Aleksandra Valjarevića i meteorologa Ivana Ristića, ove godine biće znatno više snežnih padavina nego prethodnih godina, a prve pahulje očekuju se u drugoj polovini novembra, piše Blic.

Valjarević i Ristić su napravili mapu sa brojem dana pod snegom po okruzima, i ona prikazuje da će najviše dana sa snegombiti južnije od Beograda:

Moravički okrug – 30
Jablanički i Pećki – 28
Pčinjski i Zlatiborski – 27
Nišavski, Pirotski, Toplički – 26
Raški, Zaječarski – 25
Borski, Moravički, Rasinski, Pomoravski – 24
Braničevski, Severno-banatski – 19
Severno-bački, Srednje-banatski, Mačvanski – 18
Beograd, Zapadno-bački, Južno-bački, Kolubarski, Podunavski, Sremski – 17

Prvi sneg u novembru, a najviše snega u januaru i februaru
– Prema našoj orjentacionoj dugoročnoj prognozi, prve snežne padavine će biti u drugoj polovini novembra, najverovatnije krajem tog meseca pogotovo južnije od Beograda, ali i u Beogradu. U decembru će biti dve – tri snežne epizode, dok će najviše snega biti u januaru i februaru. Karakteristika ove zime je da će dominirati Azorski i Sibirski antickloni, ali i Mediteranski ciklon. On donosi to da kada dođe hladan vazduh iznad nas bude dosta snega. Dakle, hladan vazduh sa severa i severoistoka Evrope i vlažni mediteranski vazduh obrazuju polarni front sa snegom. Polarni, ponekad i artički front, će povremeno talasati iznad Srbije – kaže za „Blic“ Ivan Ristić.

(K1/Blic)

PANČEVAC DEO USPEŠNOG TIMA Strelac Marko Ninković briljirao na Finalu Lige mladih Evrope

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.