NE PROPUSTITE: Domaći sastav Soul Matrix i američki David Murray Quartet zatvaraju 27. Pančevački Jazz Festival

12:37

28.10.2024

Podeli vest:

Foto: Promo/KCP

Domaći sastav Soul Matrix i američki David Murray Quartet zatvoriće 27. Pančevački Jazz Festival, koncertima od 20 i 21.30 sat u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, u nedelju 3. novembra.

Vedrog prvodecembarskog popodneva 2021. godine, nekoliko muzičara i ljubitelja džeza diskutovalo je o pančevačkoj džez sceni za stolom pored klavira u Foajeu Kulturnog centra Pančeva. Kao plod diskusije prožete živopisnim anegdotama sa koncerata rodila se ideja o formiranju džez sastava koji bi osvežio lokalnu scenu i ostavio traga u muzičkom stvaralaštvu grada. Posle nekoliko obavljenih poziva, bubnjar Dušan Gnjidić i klavijaturista Goran Matić okupili su kvintet koji je iste večeri zasvirao u legendarnom crepajačkom klubu BBC (Banat Blues Cafe). Nakon završenog nastupa bilo je jasno da je Pančevo dobilo novi džez kvintet pod nazivom Soul Matrix, a da je bend zavetovan da održi i uveliča taj plamen sazdan od emocija
koji osvetljava put dušama slušalaca i nadahnjuje nove generacije ljubitelja muzike.

Budući da je sastavljen od iskusnih muzičara, bend je od početka sebi postavio visoke standarde svirajući obrade velikana fjužna kao što su Majkl Breker, Bili Kobem, Džeko Pastorijus, Pet Metini, Markus Miler, Weather Report, Yellowjackets… U maju 2022. kvintet Soul Matrix je sa novim klavijaturistom Slađanom Đurićem održao prvi samostalni koncert u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, premijerno se predstavivši i pančevačkoj publici. Ubrzo potom rešavaju da se oprobaju i u autorskom radu. Uz prvobitne uticaje, kao i novije inspiracije muzikom sastava
Snarky Puppy i Electro Deluxe, repertoar su obogatili autorskim numerama Slađana Đurića. A u želji da obogate zvuk proširili su sastav na nonet, kako će se predstaviti i na ovogodišnjem izdanju Pančevačkog džez festivala.

Foto: Promo/KCPFoto: Promo/KCP

Nakon sastava Soul Matrix, u istom prostoru od 21.30 na programu je koncert američkog David Murray Quartet-a.

Njujorški tenor saksofonista, bas klarinetista i kompozitor Dejvid Mari slavno je ime svetskog džeza. Na sceni je prisutan od druge polovine sedamdesetih, objavio je preko 120 albuma kao lider ili kolider različitih sastava. Među brojnim žanrovima u kojima se oprobao su gospel, bluz, ritam i bluz, latin, tradicionalni, savremeni i avangardni džez, a nastupao je i sa pesnicima. Dobitnik je jednog Gremija, za najbolji instrumentalni džez album 1991, koji je bio posvećen Džonu Koltrejnu. Zanimljivo je ipak da sâm nije direktnu inspiraciju crpeo od Koltrejna: više se u
njegovom stilu prepoznaju tradicionalni sving-baperi Kolmen Hokins, Ben Vebster i Pol Gonzalves s jedne, odnosno avangardisti Albert Ajler, Ornet Kolmen i Arči Šep s druge strane.

Između ova dva ekstrema Mari je našao sopstveni put koji ga je učinio jednim od najoriginalnijih solista u modernoj istoriji džeza. Kritika posebno ističe njegovu tehniku cirkularnog disanja, koja mu je omogućila da svira dugačke fraze i sledove improvizacija. Među brojnim priznanjima koja je stekao tokom karijere su i stipendija Gugenhajm, nagrada BIRD holandskog festivala North Sea Jazz, kao i danska Jazzpar Prize. Nosilac je i počasnog doktorata koledža Pomona. Među brojnim umetnicima sa kojima je sarađivao su: Meks Rouč, Rendi Veston, Ferou Sanders, Mekoj Tajner, Tadž Mahal, Mel Voldron, Amiri Baraka, Džeri Garsija, Kasandra Vilson, Džejson Moran, Mejsi Grej, Omara Portundo, Vidžej Ajer, Gregori Porter, Kvest Lov i Blek Tout. Osnivački je član čuvenog ansambla World Saxophone Quartet, sa kojim je radio preko četiri decenije i snimio dvadesetak albuma.
Marijev aktuelni kvartet rođen je januara 2023. godine, kada su odmah rasprodali celu nedelju koncerata u čuvenom njujorškom klubu Village Vanguard. U ansamblu su istaknute ličnosti savremenog njujorškog džeza, Marta Sančez (klavir), Luk Stjuart (bas) i Rasel Karter (bubnjevi). Prvi album kvarteta, Francesca, objavljen je ovog proleća.

Karte po ceni od 500 dinara za treće festivalsko veče mogu se kupiti na biletarnici KCP-a svakog radnog dana 13 do 21 čas, i subotom od 11 do 21 čas.

27. Pančevački Jazz festival održaće se od 1. do 3. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. U okviru ovogodišnjeg festivalskog izdanja na programu je 6 koncerata i 3 jam session- a, a publika će imati priliku da uživa uz vrhunski džez, sastava koji nam dolaze iz SAD, Italije, Izraela, Francuske, Austrije i Srbije. Svake večeri od 23 sati u Foajeu publiku očekuju zanimljivi jam session-i.

(Pančevac/KCP)

27. PANČEVAČKI JAZZ FESTIVAL: Druge večeri nastupiće saksofonistkinja Ana Combanis i trubač Fabricio Boso

KULTURNI CENTAR PANČEVO: Pijanista Šai Maestro i vokalistkinja Robin Mekel otvaraju 27. Pančevački Jazz Festival

BONUS VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.