
Romanić: Želim prvu pobedu u dresu Voše
Organizatori „Slaninijade” kažu da je interesovanje izlagača i proizvođača veliko i da neće moći sve da prime u svoje selo.
Organizatori „Slaninijade” kažu da je interesovanje izlagača i proizvođača veliko i da neće moći sve da prime u svoje selo.
Hladnim zimskim danima i jutarnjem mrazu raduju se domaći proizvođači mesa u Kačarevu koji završavaju pripreme za svoju veliku manifestaciju po kojoj su postali poznati i van granica naše zemlje. Ovakvi vremenski uslovi idealni su za sušenje mesa u pušnicama.
Miša Nikolić ima pušnicu visoku 5.20 metara koja je puna slanine, kobasica i pečenica. Za Slaninijadu će po svom receptu spremiti više od 100 kilograma domaćih specijaliteta. Meso nikada ne izlaže direktno dimu već ga filtrira kroz drvo od šljive:
– Niske temperature veoma pogoduju i ja ne palim vatru svaki dan, nego svaki drugi ako su temperature iznad nule, a ako su ispod onda i ne palim. Ako još duva i vetar onda pogotovu ne treba vatra, jer meso suši promaja i vazduh, a ne vatra, dim samo konzervira – kaže Miša.
Foto: G.J.Foto: G.J.
Dvorište Nenada Jordanovskog je ukrašeno slaninom gde se zahvaljujući banatskoj košavi i mrazu suši. Sve će biti spremno do 13. februara kad počinje „Slaninijada”:
– Za meštane Kačareva ovo dosta znači, jer na manifestaciju dođe dosta ljudi. Ima šta da se vidi i kupi, spremam najviše suvog mesa-pečenicu, špic rebra, suvu slaninu i kobasice, a najviše se traži slanina. Poslednjih godina dobro se prodaje i bela švargla-ističe Jordanovski.
Milan Ajder, jedan od organizatora „Slaninijade”kaže da je interesovanje izlagača i proizvođača izuzetno veliko i da neće moći sve da prime u svoje selo.
– Imamo više od 100 novih proizvođača koji bi želeli da se pojave na našoj „Slaninijadi”, ali nemamo nemamo mesta za sve. Prednost imaju naši domaći proizvođači i stalni učesnici. Dolazeći ovamo osetio sam kod mnogo kuća specifičan miris slanine i čvaraka. Dimi se iz pušnica što znači da su pripreme u punom jeku i Kačarevo će spremno dočekati sve posetioce kao i svih ranijih godina i videćemo hoćemo li oboriti prošlogodišnji rekord kad nas je za 4 dana posetilo više od 150.000 ljudi-kaže Ajder.
Foto: G.J.Foto: G.J.
Ovu manifestaciju podržava i Turistička organizacija Pančeva, jer kako kaže direktor Srđan Nikolić slanina i domaći proizvodi iz Kačreva postali su prepoznatljiv brend:
– Ova manifestacija može da se nađe na mestu broj 1u Srbiji kao najposećenija tokom godine od svih novih i starih koje imamo .To je od velikog značaja i za Pančevo i za Kačarevo, jer tako podstičemo male i velike privrednike da čuvaju i neguju kulturu i tradiciju, a ovde znaju kako se prave kvalitetni domaći specijaliteti- rekao je Srđan Nikolić, direktor TO Pančevo.
Pored proizvođača mesa za „Slaninijadu”se spremaju i domaćinstva koja nude sobe za prenoćišta, jer uvek ima gurmana koji žele da prespavaju i nekoliko dana da borave u najmasnijem selu u Banatu. Domaćin će tokom ove manifestacije za sve svoje goste organizovati i razna takmičenja i bogat kulturno-umetnički program.
(Pančevac/G.J.)
DANAS SE ZAVRŠAVA SLANINIJADA U KAČAREVU: Al’ se dobro jelo, baš!
Vasiličarski maskenbal u Kačarevu, deca najviše uživala
BONUS VIDEO