RAT U UKRAJINI: Novi veliki ruski napad – Poleteli „Kalibri“, čuju se sirene u celoj zemlji

13:02

31.12.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreeen/YT

Rat u Ukrajini ušao je u 311. dan. Mnogi delovi Ukrajine ostali su juče bez struje nakon velikog raketnog napada na ukrajinske energetske objekte. Najžešće borbe i dalje se vode u Bahmutu i u pravcu Soledara.

Upozorenje za vazdušne napade u celoj Ukrajini

Upozorenje za vazdušne napade se čuje u svim ukrajinskim regionima, piše Kijev Indipendent.

Nekoliko guvernera ukrajinskih oblasti je izvestilo da je Rusija lansirala projektile.

Rusi gađali Černigovsku oblast Iskanderom

Ruske snage su tokom noći napale raketama Iskander grad u severnoj Černigovskoj oblasti, rekao je guverner oblasti Vjačeslav Čaus.

On dodaje da je Iskandera „gotovo nemoguće“ pratiti dostupnim sistemima protivvazdušne odbrane u Ukrajini.

Prema rečima guvernera, nema prijavljenih žrtava.

Čaus je rekao da je Rusija poslednjih dana pojačala granatiranje Černigovske oblasti.

Poljski general predviđa kada će se završiti sukob u Ukrajini

Sukob u Ukrajini neće se završiti 2023. godine, ali će ta godina biti sudbonosna za Kijev, izjavio je bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Poljske, general Leon Komornicki, prenosi list „Bankier“.

Po njegovim rečima, tok sukoba sve više će zavisiti od isporuka oružja sa Zapada, uključujući SAD.

– Novac koji Sjedinjene Američke Države troše na rat najbolji je dokaz da su Amerikanci itekako svesni da se ovaj sukob neće završiti 2023. godine. Svi moramo biti spremni na to, uključujući Poljsku – rekao je general.

Komornicki predviđa da bi sukobljene strane 2023. godine mogle početi da teže završetku sukoba. Kako dodaje, takva opcija je moguća „ako slična očekivanja budu delile SAD i Kina“.

Prema tome, general zaključuje da bi konflikt u Ukrajini mogao da se završi 2024. godine, piše Sputnjik.

Ranije je premijer Poljske Mateuš Moravjecki tokom posete Kijevu izjavio da ishod sukoba u Ukrajini može biti samo jedan – „ili će pobediti Kijev, ili će cela Evropa izgubiti“.

Šojgu čestitao vojnicima Novu godinu, uveren je u pobedu

Ministar odbrane Sergej Šojgu čestitao je vojnicima predstojeću Novu godinu i zahvalio im se na hrabrosti i herojstvu u vršenju vojne dužnosti.

– Danas branite ne samo veliku istoriju Rusije, već i njenu svetlu budućnost. Iza svakog od nas stoji Rusija – rekao je.

Ministar je izrazio uverenje da je pobeda neminovna.

– U narednoj godini želim svima dobro zdravlje, snagu, pouzdane i odane drugove i, naravno, vedro nebo! Naša Pobeda je, kao i Nova godina, neizbežna – rekao je.

Šojgu je napomenuo da se u protekloj godini Rusija suočila sa ozbiljnim iskušenjima koja su promenila uobičajeni tok vremena, a 2023. će dočekati u teškoj vojno-političkoj situaciji.

On je podsetio da spoljne sile sada pokušavaju da precrtaju slavnu istoriju i velika dostignuća Rusije: ruše se spomenici pobednicima fašizma, a ratni zločinci podižu na pijedestal, sve rusko se ukida i skrnavi.

U takvim okolnostima, naglasio je, Nova godina ostaje ne samo dobra tradicija, već dobija i duboko značenje, postajući simbol nade u mirnu budućnost.

Svi koji se bore u Ukrajini oslobođeni poreza

Ruske vlasti su saopštile da će vojnici i državni službenici raspoređeni u Ukrajini biti oslobođeni poreza na dohodak.

Vojnici, policajci, pripadnici službi bezbednosti i drugi državni službenici koji služe u četiri regiona više ne moraju da daju informacije o „svojim prihodima, rashodima, imovini“, navodi se u uredbi.

Zelenski se zahvalio Šolcu

Vladimir Zelenski je zahvalio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na pomoći pruženoj Ukrajini po pitanju evropskih integracija.

Kuleba o odnosima sa Mađarskom

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba komentarisao je odnose između Ukrajine i Mađarske te je naglasio kako do otopljavanja odnosa ne može doći sve dok je na čelu Mađarske Viktor Orban.

Pasečnik: Ukrajinci redovno pokušavaju da probiju liniju fronta

Ukrajinska vojska redovno pokušava da probije liniju fronta, ali ruske snage uspešno odbijaju neprijateljske napade, rekao je za TASS vršilac dužnosti šefa LNR Leonid Pasečnik.

– Situacija na liniji dodira je i dalje prilično teška i komplikovana. Neprijatelj ne prestaje da pokušava da probije odbranu i juriša na položaje naših branilaca, ali se ovi pokušaji završavaju razbijanjem ukrajinskih nacista. Naši vojnici kontrolišu situaciju na frontu, odbijaju neprijateljske napade i brane linije – rekao je Pasečnik.

Neverovatne mere bezbednosti u Moskvi

Više od 1.800 pripadnika Prve armije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije za vazdušnu i protivraketnu odbranu stupiće na borbeno dežurstvo u novogodišnjoj noći, saopštili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

Sveukupno, više od 20 hiljada ljudi će čuvati Moskvu tokom praznika, dodaje se u saopštenju.

Napomenuli su da će borbene posade služiti u jedinicama protivvazdušnih raketnih snaga, na radarskim stanicama i komandnim mestima.

Prva armija protivvazdušne i protivraketne odbrane, prema otvorenim izvorima, obavlja zadatke odbrane ruske prestonice od vazdušnih napada i balističkih projektila.

Pronađeno skladište ukrajinskih diverzanata

Pripadnici specijalne službe Luganske Narodne Republike otkrili su u predgrađu Luganska tajno skrovište municije i naoružanja ukrajinskih diverzanata, saopštile su lokalne vlasti.

U tom magacinu pronađena je jedna protivtenkovska raketa, mitraljez velikog kalibra, bombe, protivpešadijske mine, preko 50 granata i više od 100.000 municije različitog kalibra.

U toku je istraga kako bi se onesposobila ta grupa diverzanata koja je operisala na području Luganska.

Novi Tu-160 na testiranju

United Aircraft Corporation announced that the second new build Tu-160M bomber and the 4th modernized Tu-160M are beginning flight tests. https://t.co/HinHCnUaZihttps://t.co/bmXUJjb4dUhttps://t.co/CYzDYQeGw0 pic.twitter.com/Os8fc0BpqU — Rob Lee (@RALee85) December 31, 2022

Izveštaj Kijeva o jučerašnjem napadu

Tokom jučerašnjeg dana Rusija je izvela pet raketnih i 29 vazdušnih udara širom Ukrajine, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Rusija je lansirala i 10 borbenih dronova Šahed-136 iranske proizvodnje, ali su svi oboreni, tvrde iz Generalštaba. Rusija je takođe izvela 80 napada na različite regione Ukrajine višecevnim raketnim bacačima.

Ukrajinci granatirali Donjeck

Jedna osoba je poginula, dve su povređene za 24 časa na teritoriji Donjecke Narodne Republike od posledica granatiranja, saopštio je štab Teritorijalne odbrane republike.
– U protekla 24 sata od posledica granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Donjecke Narodne Republike, jedna osoba je poginula. a još dva civila su povređena – navodi se u saopštenju Telegram kanala Glavnog štaba.

(Pančevac/Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.