POVLAČI SE LEK FOLKODIN SA TRŽIŠTA: Može da izazove tešku alergijsku reakciju

17:40

04.04.2023

Podeli vest:

Pixabay

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da se sa tržišta povlači lek „folkodin“.  Lek se primenjuje protiv kašlja, a razlog povlačenja je interakcija sa nekim anesteticima.

ALIMS je uputio pismo zdravstvenim radnicima u kojem se navodi da primena folkodina u periodu do 12 meseci pre određenih vrsta anestezije može izazvati anafilaktičku reakciju.

„Primena folkodina u periodu do 12 meseci pre anestezije sa neuromuskularnim blokatorima povezana je sa rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore“, navodi se u obaveštenju.

S obzirom na to da nisu utvrđene efikasne mere kako bi se ovaj rizik umanjio kod pacijenata koji su koristili lekove koji sadrži folkodin, svi lekovi u kojima se nalazi pomenuta aktivna supstanca povlače se iz prometa.

Od lekara je zatraženo da razmotre alternativne terapije i pacijente posavetuju da prestanu da koriste folkodin.

„Jedini lek koji sadrži aktivnu supstancu folkodin na tržištu Republike Srbije je lek ‘folkodin’ proizvođača ‘Alkaloid’ u obliku trvde kapsule, 10 miligrama“, navodi se u saopštenju.

Evropska agencija za lekove početkom decembra prošle godine sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin zabranila je u Evropskoj uniji.

(Pančevac/RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.