VEČERAS SPEKTAKL: Barok na koncertu PANČEVO ALL STARS

10:11

19.05.2023

Podeli vest:

Privatna arhiva
Iako se reč „spektakl” uglavnom vezuje za tzv. estradne zvezde, ovog puta nije slučajno što baš tako najavljujemo koncert vrhunskih pančevačkih klasičnih muzičara. Posle prvog uspešnog nastupa, kao drugi, sada već u serijalu pod nazivom „Pančevo All Stars”, za danas  u 20 sati, najavljuju koncert kvalitetne i atraktivne klasične muzike iz doba baroka.
– Nakon sjajnog prvog koncerta, koji smo napravili na radost publike, a i nas iz Kulturnog centra, kada je to praktično bilo predstavljanje muzičkih umetnika izvođača Pančevcima, odlučili smo da sada napravimo i drugi, ali tematski – objasnio je Boban Tanasijević, muzički urednik Kulturnog centra Pančeva, pozivajući sve one koji vole dobru muziku da se priduže pančevačkim klasičarima na koncertu „Pančevo All Stars – Baroque Music”.
Kako je kazao, izbor je pao na barok, između ostalog zato što je danas možda i popularniji nego u vremenu u kojem je nastao i zato što je fascinantan i po tome što je bio inovativan po eksperimentima u instrumentima i u slobodnim formama. Posebno je istakao da će se već dokazanim poznatim izvođačima ovaj put pridružiti i oni mlađi, kao što su pijanista Matej Jovanović, violinista Luka Balaš i oboistkinja Dragana Tadić.
Ispred sastava „Panartist”, koji je zajedno s violinistom Vojkanom Popovićem osnovao pre tri godine, violončelista Bojan Tirmenštajn najavio je da će ovog puta izvesti „Adađo” Albinonija, sa solistkinjom Draganom Tadić, i dva končerta grosa: Birodija i Korelija.
Na repertoaru „Bokerini kvinteta”, kako je kazao gitarista Oskar Ereš, biće poslednja dva stava iz Prvog Bokerinijevog kvinteta. A na programu harizmatičnog pijaniste Mateja Jovanovića, koji je studije završio u Parizu i koji je osnivač agencije PianoWorldWide, biće Skarlati. Izbor na njega je pao jer je on „otac sonatnog oblika”, objasnio je Matej.
Posebna poslastica ovog puta, po svemu sudeći, biće nastup Tamburaškog orkestra Pančeva s klasičnom muzikom. Sviranje koncertne muzike je od početka rada 2014. bilo jedina intencija ovog orkestra, ali ovo će biti prvi put da nastupaju kao „klasičari”. Kako je najavio umetnički rukovodilac orkestra Mihajlo Jović, prava atrakcija biće Vivaldijev koncert u D-duru za lautu, koji će za Pančevce izvesti dvanaest članova Tamburaškog orkestra.
Na spisku učesnika su i Ivan Dinić, Kristina i Ester Krstić, Aleksandra Jović, Stefan Fuks…
„Pančevo All Stars” prošlog puta su dvoranu Kulturnog centra podigli na noge. Ovog puta, obećavaju, biće još bolje.
(Pančevac)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.