AMERIČKI STRATEŠKI BOMBARDERI B-1B POSLE 24 GODINE PONOVO LETE U BLIZINI SRBIJE: Niski prelet iznad gradova BiH!

14:47

29.05.2023

Podeli vest:

Freepik

Dva strateška bombardera SAD B-1B Lanser američkog ratnog vazduhoplovstva, koja su nedavno letela nad Baltikom izvršiće u utorak 30. maja 2023 godine niski prelet iznad gradova u BiH saopštila je Ambasada Sjedinjenih Država u Sarajevu, javlja TV Front.

Prelet će kako navodi Ambasada SAD biti zvršen iznad Sarajeva, ali i ostalih gradova u BiH kako se navodi „kao znak čvrstog partnerstva između SAD i Oružanih snaga u BiH i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Iznad Tuzle biće učešće saradnju Zajedničke taktičke vazdušne kontrole Oružanih snaga BiH i Specijalnih snaga Vojske SAD.

Kako je saopštila Ambasada SAD u pitanju će biti niski prelet.

General DŽejms Heker, pripadnik Vazdušnih snaga SAD i komandant američkih vazdušnih baza u Evropi, vazdušnih snaga u Africi i Zajedničke vazduhoplovne komande NATO saveza, rekao je da prelet bombardera pokazuje posvećenost SAD izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je zajedničkih vrednosti i ciljeva.

Takođe iz Ambasade SAD napominju da let može da bude otkazan u svakom trenutku zbog loših meteo uslova koji trenutno vladaju nad Balkanom.

Strateški bombarderi B-1B Lanser američkih vazduhoplovnih snaga vratili su se u bazu RAF Ferford 23. maja 2023 u okviru sastava Operativne grupe bombardere za Evropu 2023-3 u okviru planirane rotacije snaga za brzo odvraćanje NATO-a kao podrška Evropskoj komandi Američke vojske.

U pitanju su četiri strateška bombardera iz sastava 7. bombarderske eskadrile iz base Dajs u Saveznoj državi Teksas, koji su iz SAD doleteli u Evropu kako bi sprovodili misije NATO i „Er polising“ i pružali zaštitu u širem regionu Baltičkog mora.

 

(Pančevac/tvfront.rs)

BOSNA I HERCEGOVINA DOBILA STATUS KANDIDATA ZA EU: Zahtev podnet 2016. godine

U AMBASADI SRBIJE U BIH OTVORENA KNJIGA ŽALOSTI Prvi se u nju upisao veliki prijatelj Srbije diplomata Mirsad Muhović FOTO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.