PRVA POMOĆ: Testovi savladani znanjem

Takmičari i takmičarke su bili mladi volonteri i volonterke Crvenog krsta Pančevo iz brojnih osnovnih i srednjih škola

11:27

21.05.2024

Podeli vest:

Crveni krst Pančevo

Svi učesnici takmičenja su pobednici jer su pokazali izuzetnu istrajnost u učenju ove plemenite veštine.

Takmičenje u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu bolesti stanja i oboljenja u organizaciji Crvenog krsta Pančevo održano je 19. maja u Gradskom parku u prepodnevnim satima.

Gradsko takmičenje je počelo ispred Narodnog muzeja u 9 sati, gde su se ekipe postrojile i odatle krenule na poligone koji su bili postavljeni na nekoliko lokacija u Gradskom parku. Na svakom od poligona trebalo je da pokažu svoje znanje u pružanju prve pomoći onima koji su simulirali teže i lakše povrede, a koje se mogu desiti u svakodnevnom životu.

Takmičari i takmičarke su bili mladi volonteri i volonterke Crvenog krsta Pančevo iz brojnih osnovnih i srednjih škola. Tokom godine oni su se pripremali i vežbali kako bi pred sudijama pokazali svoje znanje u pružanju prve pomoći. Ovo je bilo kvalifikaciono takmičenje, na kojem su, pored volontera iz Crvenog krsta Pančevo, revijalni gosti takmičenja bili i volonteri iz organizacije Crvenog krsta Kovin.

Pre samog događaja Crveni krst Pančevo je pozvao naše sugrađanke i sugrađane da sa svojom decom dođu do Gradskog parka, kako bi bili deo manifestacije i time svi zajedno podržali mlade ljude koji poznaju veštinu ukazivanja prve pomoći, ali i način da svoja znanja prenesu na druge. Pančevke i Pančevci koji su posmatrali takmičenje imali su šta da vide i nauče.

Humanost i altruizam

Prva pomoć je jedna od onih aktivnosti koje se posebno neguju u Crvenom krstu Srbije. To je aktivnost koja se vezuje za organizaciju Crvenog krsta u celom svetu i po čemu je svuda prepoznatljiva. Prva pomoć je čin spasavanja života, ali je takođe odraz humanosti, altruizma i osećaja za potrebe drugih ljudi.

Jedna od delatnosti Crvenog krsta Pančevo je komercijalna obuka iz prve pomoći za zaposlene, buduće vozače i građanstvo. Kroz specijalno osmišljene kurseve, koje vode licencirani instruktori i predavači prve pomoći, svakom polazniku se prenose osnovna znanja neophodna za reagovanje u ključnim situacijama.

 

Jedna lutka je bila model na kojem su mladi volonteri pokazali kako se vrši reanimacija, a mlada Pančevka je simulirala težu povredu noge, pa joj je pružena prva pomoć. Takođe, stvorena je situacija u kojoj su bili povređeni vozač i suvozač u saobraćajnoj nesreći, kao i ona gde je na ulici stradao biciklista – i ove testove mladi volonteri i volonterke savladali su znanjem i požrtvovanjem.

Po završetku takmičenja je usledilo proglašenje pobedničkih ekipa iz kategorija podmlatka i omladine, a potom su svi zajedno proslavili ovu razmenu iskustava i znanja. Pobednici u obe kategorije učestvovaće na Pokrajinskom takmičenju u pružanju prve pomoći, koje će biti održano 9. juna u Rumi.

Kako nam je rekla Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo, svi učesnici takmičenja zapravo su pobednici jer su pokazali izuzetnu istrajnost u učenju ove plemenite veštine kojom se nekome u realnim situacijama može spasti život.

(Pančevac / S. Trajković)

CRVENI KRST PANČEVO: Održan dečji sajam prevencije trgovine ljudima

CRVENI KRST PRIPREMIO NAMIRNICE ZA NERADNE DANE

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.