U AKCIJI: Biciklom za bisere budućnosti

Dušan Milojkov će ovog puta okretati pedale za decu talentovanu za nauku

12:46

06.06.2024

Podeli vest:

Privatna arhiva

Poznatog pančevačkog biciklistu i humanitarca Dušana Milojkova pandemija koronavirusa je onemogućila da 2020. godine nastavi drugu etapu obilaska Evrope biciklom. Kaže da je dve godine živeo kao u snu, čekajući da pandemija prođe, kako bi nastavio putovanje od Brisela do Moskve. Ali nije gubio vreme.

Objašnjava: Vreme sam iskoristio da napišem knjigu. Kupili su je moji prijatelji kako bi novac bio predat porodici malog Mihajla Kotrlje, koji se bori s bolešću što mu ne dozvoljava da prohoda. U knjizi sam opisao doživljaje tokom 65 dana vožnje bicikla od Pančeva do Brisela u dužini od 8.352 kilometra. Bicikl sam vozio kroz: Srbiju, Crnu Goru, Republiku Srpsku, Sloveniju, Italiju, Francusku, Španiju, Portugaliju i Belgiju. Prvu etapu sam nazvao: „Biciklom za bebe”. Uspeh je bio zagarantovan zato što sam u njega verovao. Uspeo sam i zato što sam bio zdrav. Zdrav sam, još uvek sam zdrav, zato što mnogo vozim bicikl, ali jednog dana biću bolestan i bicikl će se prvi put odmarati.

Dodaje da će, kada se to bude desilo, „verovati u svoje ozdravljenje, jer ono može prouzrokovati samo verovanje bolesnika da će ga baš taj lek izlečiti”.

– Međutim, vrednost najviših ideala u životu nije u tome što se oni ostvaruju i mogu se ostvariti, nego u tome što podstiču na ostvarenje velikih poduhvata, a moj poduhvat je svakako bio velik. Na njega me podsećaju članovi mnogih rotari-klubova širom Evrope u kojima sam gostovao. Oni su sa američkom organizacijom USAID donirali 67.280 dolara za kupovinu po jednog transportnog i stacionarnog inkubatora, reanimacionog stola i tri fototerapijske lampe za potrebe Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Pančevu. Time što je oprema stigla u bolnicu bio sam podstaknut da učinim i sledeći veliki poduhvat u saradnji s našim dobrim ljudima koji žive širom Evrope, pa sam sve više razmišljao o ostvarenju ovogodišnjeg „pedaliranja” – rekao nam je Milojkov.

Sada definitivno zna da će na put poći sutra, 7. juna, kada će ovaj broj našeg lista biti na trafikama, te da će bicikl voziti kroz Belgiju, Nemačku, Holandiju, Švedsku, Norvešku Finsku i Rusiju. Projekat je nazvao „Biciklom za bisere budućnosti”.

– Od Brisela do Moskve voziću oko 3.000 kilometara da bih sakupljao donacije za pomoć Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin”. Centar je osnovan 1999. godine i o njemu brigu od osnivanja vodi doktor fizičkih nauka Dragoljub Cucić. Tokom puta, u pauzama, „zidaću” tekst za novi putopis, koji će, siguran sam, kupiti moji drugari kako bismo sakupili novac i pomogli nekom detetu talentovanom za nauku, a čiji roditelji nisu u mogućnosti da kupe opremu za kvalitetno bavljenje naukom.

Dušane, srećan ti i uspešan put!

(Pančevac / S. T.)

U štampanom izdanju „Pančevca” koje će izaći u petak, 7. juna, možete pročitati još: kakvi su rezultati izbora za odbornice i odbornike u Skupštini grada Pančeva; na koji način Unija poslodavaca Pančeva čuva ugled privrednika; novosti iz devet naseljenih mesta s teritorije Grada Pančeva; kako je FK „Železničar” ostao u fudbalskoj Superligi; zašto je trbušni ples sve popularniji… I još mnogo, mnogo toga.

 

NAŠ GOST DUŠAN MILOJKOV, SPORTISTA I HUMANISTA Biciklom za bebe i bisere budućnosti

NOLE NA ŠTAKAMA, ALI NASMEJAN Objavljena prva fotografija Đokovića nakon operacije, evo šta je rekao

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.