NBS: Inflaciona očekivanja finansijskog sektora u maju ista kao i u aprilu – 3,9 odsto

18:59

23.06.2024

Podeli vest:

Narodna banka Srbije

BEOGRAD – Inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora za godinu dana unapred, prema rezultatima ankete iz maja, iznosila su 3,9 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na aprilsku anketu, objavila je danas Narodna banka Srbije.

Kako se navodi, kada je reč o rezultatima junske ankete, očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred nastavila su da se kreću blizu centralne vrednosti cilja i iznosila su 3,2 odsto.

Dodaje se da se očekivanja privrede za godinu dana unapred nisu menjala, i treći mesec zaredom nalaze se na nivou od pet odsto.

Centralna banka Srbije navodi i da se srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora kreću oko centralne vrednosti cilja NBS-a i ona za dve godine unapred iznose 3,2 odsto, što je smanjenje sa 3,3 odsto, koliko je bilo u aprilu.

Za tri godine unapred iznose tri odsto i nepromenjena su u odnosu na april.

NBS ističe da je očekivana inflacija za dve godine unapred kod privrednika smanjena sa pet odsto u aprilu na 4,5 odsto u maju, i tako se nakon nešto više od dve godine ponovo vratila unutar granica cilja centralne banke.

Očekivana inflacija za tri godine unapred je na nivou od četiri odsto, dok je u aprilu bila 3,8 odsto.

Rezultati ankete o očekivanjima finansijskog sektora i privrede, kako se naglašava u saopštenju, ukazuju na to da oba sektora očekuju dodatno ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu.

(Pančevac/RTV)

LETOVANJE U SRBIJI ZA MANJE OD 2.000 RSD PO NOĆI: Evo koja mesta se najviše isplate i gde možete pametno da iskoristite

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.