Vučić: Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu

Predsednik Srbije je prisustvovao sednici proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni "Banjica 2"

11:00

03.07.2024

Podeli vest:

Printscreen/Instagram: buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, nakon čega se obratio medijima.

– Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu. Od značajnih snaga susednih zemalja, do ogromnog broja nato pripadnika na KiM, 4.534 u ovom trenutku. Mi računamo na dobru saradnju sa Kforom. Pojačanu se dejstva vazduhoplova sa posadama i bez posada u okruženju, sa izvđačkim namerama, bez prelaženja Republike Srbije i to bez prelaženja granica. Primetili smo podizanje albanskih bajraktara iz pravca Đakovice – kazao je Vučić, posle sednice kolegijuma.

– Moraćemo da promenimo mnoge od svojih navika, moraćemo da radimo više, naše fabrike namenske industrije. Moraćemo da dalje povećavamo ljudstvo u Vojsci, na pozicijama onih koji mogu da nose pušku i pomognu zemlji. Mnogo novca ulažemo, primanja naših vojnika su nikad veća. Veoma značajna primanja, mnogo novca država ulaže i tražimo najveći stepen posvećenosti. Srbija želi mir – istakao je predsednik.

O napadima iz Hrvatske

– Kad god bi Srbija podigla glavu, kad god Srbija ne bi bila unižena, kad god Srbija ne bi pristala da služi tuđim interesima, a da sprovodi samo kažnjavanje, kad god bi srbija ekonomski se podizala, i kada njeni političari ne bi govorili samo „izvinite što ste nas ubijali“, uvek bi se pravila koalicija u regionu, a neki bi bili stalno prisutni, poput Hrvatske. Napisali su toliko tekstova o meni u Hrvatskoj… Govore sada o rezoluciji o Jasenovcu, naravno krivac mora da bude Vučić. Imam konkretno pitanje, pitam predsednika i premijera Crne Gore, jesam li ih ikada pozvao da pitam, vršim pritisak ili je to bila vaša ideja, da se izvučete posle sramne rezolucije o Srebrenici. Nijednom ih nisam pozvao. Čak ni Andriju Mandića, mog prijatelja. Zašto? Zato što Srbija treba da bude dežurni krivac. To što neki na Zapadu vole da čuju da je Vučić provodio pritisak. Ja ih pitam, je li se vi stidite rezolucije koju ste doneli? Krivac mora da bude Vučić, ko će. Imam konkretno pitanje, ako sam ja, vidim da iz crnogorskog rukovodstva govore da je rezolucija o Jasenovcu doneta pod pritiskom Beograda, ne izgovaraju moje ime jer bi to bila laž, ali očigledno je. Što se Hrvatske tiče, želim ih još mogo tekstova, što više budu pisali protiv mene, znaću da radim dobar posao za svoju zemlju. Biram da budem prokazan, biram da budem napadan.

O radu službi bezbednosti

– I ovoga puta su naše snage uspele da urade svoj posao u skladu sa zakonom i neutrališu napadača. Da se pitala samo BIA i MUP, ti bi odavno bili iza rešetaka, Tužilaštvo je to koje se pita.

O analizi Leona Hartvela

– Nikada više laži i gluposti nisam pročitao. Koliko hoćete budala u svetu koje misle da imaju pravo da iznose svoje sudove.

O litijumu

– Nisam plaćen ali imam savest i brinem za Srbiju. Ne može viš šuster mat da se dobije. Razlika u tome je što postoje ljudi koji imaju ideale. Ne možete da me utišate. To je put u ogroman napredak. Moj posao je da vodim zemlju, narod u bolju budućnost, u to da imamo veće plate. Moramo da imamo dobru ekonomiju, da imamo fabrike…Ja ću da nastvaim da svoj posao radim besplatno. Ja sam spreman da lideri tog protesta „Ne davimo Jadar“ i ja odemo na poligraf. Pa da vidimo jesu li oni ili ja primali pare. Meni je samo Srbija važna, a njima njihove zadnjice. U tome je razlika.

Svečani doček

Predsednik Aleksandar Vučić svečano je dočekan ispred kasarne „Banjica 2“, uz počasni stroj Garde i himnu Republike Srbije.


Pored predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije prusutni su premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović i članovi priloširenog kolegijuma načelnika Generalštaba.

Nakon sednice planirane su izjave za medije.

(Pančevac/Novosti)

VUČIĆ NA OBELEŽAVANJU 140 GODINA NBS i otvaranju Centra za posetioce: Čestitam vam ovaj veliki JUBILEJ

Vučić sa Tremontijem razgovarao o unapređenju saradnje i bilateralnih odnosa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.