ZA NAPAD NA NASTAVNIKE 8 GODINA ZATVORA! Ovako će izgledati kazne ako je učenik maloletan!

12:54

08.07.2024

Podeli vest:

Pixabay

Radikalne promene nastupaju u sistemu obrazovanja Srbije.

Neke od njih će morati da sačekaju usaglašavanja više resornih ministarstava i izmene Krivičnog zakonika što ujedno znači i nepoznanicu oko konačne primene, dok su druge pak, već na snazi od februara ove godine i tek im predstoji evaluacija.

Najzvučnija promena koja se spominje je i promena statusa zaposlenih u obrazovnim ustanovama i njihovo izjednačavanje sa statusom kakav imaju advokati.

U praksi bi to značilo da bi se svaki napad na zaposlene, a u vezi posla koji obavljaju mogao kazniti i kaznom zatvora, što do sada nije bio slučaj.

Ova promena inicirana je nakon nekoliko primera nasilja prema nastavnicima – poput onog u Bačkoj Palanci i Trećoj beogradskoj gimnaziji.

-Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovima koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina- rekla je.

Promena se ne odnosi na osnovce

Takođe, dodaje direktor Osnovne škole „Kneginja Milica“, jasno je da izmene Krivičnog zakonika u ovom pogledu neće pogađati osnovce, s obzirom na to da mlađi od 14 godina ne mogu krivično odgovarati, ali će se i te kako odnositi na srednjoškolce, kao i na roditelje svih đaka.

Prema njegovim rečima, druge „radikalne“ promene koje su navedene već su u primeni i to Pravilnikom o ocenjivanju koji je na snazi od februara 2024. godine.

Suspenzija za tuče i ozbiljno psihičko nasilje

– Mogućnost da se đak suspenduje na određeni period nije nešto što tek treba da zaživi, već je predviđeno Pravilnikom o ocenjivanju. To je interventna mera koju izriče direktor nakon zasedanja tima za krizne situacije – objasnio je.

To zapravo znači da đak može da bude suspendovan za najteže povrede kao što su tuče, fizičke ozlede, ozbiljnije psihičko nasilje, a ono što se takođe procenjuje u okviru tima jeste koliko će ta suspenzija trajati.

(Repubolika/Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.