Irena nije otišla za Beograd: U svom selu napravila firmu i jedna je od najuspešnijih preduzetnica 

11:00

17.07.2024

Podeli vest:

RINA
RINA

Topola – Da je Srbija punih hrabrih i uspešnih žena koje se ne libe da se upuste u biznis pokazuje i Irena Jovanović iz Topole. Ona je jedna od najuspešnijih preduzetnica na teritoriji opštine Topola, i ponosno kaže da samo vredan i uporan rad dovodi do rezultata.

– Mi jesmo mala porodična firma, ali se borimo da iznesemo proizvodnju sa poljoprivrednim proizvodjačima. Naši kupci za sada su ovde u zemlji, nismo krenuli sa izvozom. Imamo hladnjaču kapaciteta od 500 tona i u njoj radi deset zaposlenih, ali je neophodno još više, s obzirom da je ovo voćarski kraj i možemo još dosta toga da preradimo – kazala je za RINU ova vredna žena.

Njenu porodičnu firmu u selu Donja Šatornja obišle su i ministarka privrede Adrijana Mesarović, zajedno sa ministarkom za brigu o porodici i demografiju Milicom Đurđević Stamenkovski.

– Bila je čast upoznati jednu sjajnu damu, vrlo sposobnu i posvećenu svom poslu i svojoj porodici. Irena Jovanović je jedna od najuspešnijih preduzetnica u Topoli. Vlasnica je porodične firme koja sada zapošljava 10 ljudi, ali imaju u planu da pokrenu pogon za preradu voća i pravljenje sokova, što bi značilo i otvaranje novih radnih mesta. Pozvala sam je da se prijavi na neki od naših novih konkursa podrške maloj privredi, i tako uz pomoć svoje države realizuje novi biznis plan“, rekla je Mesarović.

Dodala je da su Ministarstvo privrede i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, zajednički pripremili Program podrške za razvoj preduzetništva žena na selu u 2024.godini.

– Vlada Srbije usvojila je Uredbu za Program podsticanja razvoja preduzetništva žena i žena samohranih roditelja u 2024.godini. Kroz ovaj program biće podeljeno 100 miliona dinara bespovratnih sredstava i cilj je da se podrži žensko preduzetništvo. Novac može biti iskorišćen za nabavku mašina i opreme, tekuće održavanje i adaptaciju, kao i za operativne troškove, istakla je Mesarović.

Ministarka Mesarović je posetila i najveće preduzeće za preradu voća i povrća u opštini Topola, GMP iz Jarmenovca, koje zapošljava 78 radnika i dugogodišnji je korisnik kredita Fonda za razvoj. Sredstva iz kredita koristili su za obrtna sredstva i opremu.

– Ovo preduzeće okuplja veliki broj kooperanata iz cele Srbije, i pretežno je izvozno orjentisano, čak 80% proizvodnje plasira na evropsko tržište. Nama je cilj da osnažimo proizvođače, i zato u Programu razvojna šansa imamo liniju za prerađivačku delatnost, za koju će biti izdvojeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava“, rekla je ministarka Mesarović.

Na kraju posete, ministarka je obišla Crkvu Svetog Đorđa na Oplencu i kuću Kralja Petra.

(RINA)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.